Mainos

Tanskan vaalit osoittautumassa erittäin täpäriksi

Tanskassa ovensuukyselyt eivät tuoneet helpotusta parlamenttivaali-illan jännitykseen myöhään illalla. Jo etukäteen erittäin täpäriksi arvelluissa vaaleissa kyselyt osoittivat ennustukset todeksi.  

Tanskan yleisradion kyselyssä oppositio sai kolme paikkaa enemmän kuin vasemmistoblokki. TV2:n kyselyssä eroa on vain yksi paikka opposition hyväksi. Koska ovensuukyselyissä ei ollut huomioitu Grönlannista ja Färsaarilta valittavia paikkoja, lopputuloksen ennustaminen oli erittäin vaikeaa.  

Perinteisesti saarilla on äänestetty vasemmistoblokkia, jota johtaa toiselle pääministerikaudelle pyrkivä sosiaalidemokraattien Helle Thorning-Schmidt. Hänen suosiotaan Färsaarilla arveltiin kuitenkin heikentävän kiista makrillikiintiöistä.  

Pääministerin pestistä kilpailee oikeistoliberaalin venstren Lars Lökke Rasmussen, joka oli pääministerinä vuosina 2009-2011.  
Maahanmuuttovastainen Tanskan kansanpuolue sai molemmissa kyselyissä reilut 18 prosenttia äänistä. Jos tulos pitää paikkansa, kyseessä on puolueen ennätys.

Vähän suosittu ja vähemmän suosittu

Thorning-Schmidtin kansansuosio on ollut heikoissa kantimissa lähes koko nelivuotisen pääministerikauden ajan muun muassa heikentyneen taloustilanteen vuoksi. Lisäksi joitakin hänen hallituksensa uudistuksia on pidetty oikeistolaisina, kuten sosiaaliturvan leikkauksia ja yritysverojen laskua.  

Thorning-Schmidtin suosio on kuitenkin ollut kasvussa talouden kohennuttua. Hän on myös suhtautunut tiukasti maahanmuuttoon, joka on yksi vaalien alla eniten puhuttaneista teemoista.  

Aarhusin yliopiston politiikan tutkimuksen professori huomauttaa, että Thorning-Schmidt näyttää suositummalta kuin onkaan, koska venstren Lökke Rasmussen oli vielä epäsuositumpi.  

– Suhteellisesti puhuen hän on suosittu, mutta absoluuttisesti ei, professori Rune Stubager totesi uutistoimisto AFP:lle.  

Thorning-Schmidt kampanjoi sloganilla "Jos tulet Tanskaan, sinun on tehtävä töitä", mitä pidettiin poikkeuksellisena sosiaalidemokraatille.

Tanskaan tuli viime vuonna lähes 15000 turvapaikanhakijaa, mikä on lähes kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.