Tanskan kuningatar Margareeta avaa päätöstään poistaa tittelit lapsenlapsiltaan – pyytää anteeksi poikansa perheeltä

Tanskan kuningatar Margareeta pyytää anteeksi perheeltään.

Tanskan kuningatar Margareeta kertoi taannoin poistavansa kuninkaalliset arvonimet prinssi Joachimin lapsilta prinssi Nikolailta, prinssi Felixiltä, prinssi Henrikiltä ja prinsessa Athenalta. Kuningattaren tiedotteessa kerrottiin, että muutos tulee voimaan tammikuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2023. Syy on tiedotteen mukaan se, että kuningatar haluaa taata lapsenlapsilleen tavallisen elämän ilman kuninkaallisten tehtävien tuomaa painetta.

Hovin tiedote järkytti prinssi Joachimin perhettä. Hän muun muassa kommentoi tanskalaiselle Ekstra Bladet -lehdelle perheensä olevan surullinen kuningattaren päätöksestä.

Nyt hovi on julkaissut virallisen tiedotteen, jossa kuningatar avaa päätöksensä syitä ja pyytää anteeksi perheeltään.

– Viime päivinä on ollut vahvoja reaktioita päätöksestäni poistaa prinssi Joachimin lapsilta tittelit ja se vaikuttaa luonnollisesti myös minuun. Olen tehnyt päätöstäni jo pitkään. Olen ollut 50 vuotta valtaistuimella ja on luonnollista katsoa taaksepäin ja tulevaisuuteen, kuningatar aloittaa.

Kuningatar jatkaa kirjoituksessaan, että on hänen velvollisuutensa varmistaa monarkian kehittyminen. Hän kirjoittaa, että joskus on tehtävä vaikeita päätöksiä ja niiden tekeminen oikealla hetkellä on aina hankalaa.

Tiedotteessa kuningatar korostaa, että kuninkaallisen avonimen kantamiseen liittyy monia velvoitteita ja tehtäviä. Hänen mukaansa päätös oli välttämätön monarkian tulevaisuuden turvaamiseksi.

Hän sanoo tehneensä päätöksen kuningattarena, äitinä ja isoäitinä, mutta myöntää, että äitinä ja isoäitinä hän on aliarvioinut, miten hänen poikansa perheineen on asian ottanut. Samalla hän haluaa pyytää anteeksi heiltä.

– Kenenkään ei pitäisi epäillä sitä, etteivätkö lapseni ja lapsenlapseni olisi suuri ylpeydenaiheeni. Toivon, että perheenä löydämme sovun ja rauhan tähän tilanteeseen, kuningatar lopettaa kirjoituksensa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja