Tänään vietetään loppiaista, joka lopettaa joulunpyhät – vanhan suomalaisen uskomuksen mukaan joulu tosin päättyy vasta viikon päästä

Tänään vietettävä loppiainen on kristittyjen vanhimpia pyhiä, ja sitä pidetään kirkkovuodessa itämaan tietäjien pyhänä.

Evankeliumin mukaan viisaat tietäjät tulivat tuolloin katsomaan vastasyntynyttä Jeesusta ja toivat tälle mukanaan kalliita lahjoja, kuten kultaa ja mirhamia.

Puun kuoresta juoksutettua mirhamia on käytetty kautta historian esimerkiksi lääkkeiden raaka-aineena, hajuvesissä, suitsukkeissa tai tuoksuöljyissä.

Loppiainen sanana viittaa joulunajan loppumiseen, vaikka vanhan suomalaisuskomuksen mukaan vasta Nuutinpäivä, joka nykyisin on viikon kuluttua loppiaisesta, vie joulun mennessään.

Aiemmin kaupat olivat kiinni loppiaisena, mutta kauppojen aukioloaikojen vapauduttua, tilanne muuttui. Loppiainen vaikuttaa kuitenkin muihin aukioloaikoihin. Esimerkiksi Alkot ja pankkikonttorit ovat tänään kiinni.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja