Tänään koko maahan luvassa kaunis päivä – ”Ylös, ulos ja lenkille”

Tästä päivästä on tiedossa kaunis ja aurinkoinen koko maahan, kertoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

– Tulossa mitä mainioin ulkoilupäivä. Ylös ulos ja lenkille, hän antaa säänmukaisen ohjelmaehdotuksen.

Luvassa on pikkupakkasta myös Etelä-Suomeen, rannikolla mennään lähelle nollaa. Mäntykannas kuvaileekin säätä upean aurinkoiseksi ja monin paikoin aivan pilvettömäksi.

Pakkasta on pohjoisessa luvassa 5–10 astetta ja aivan Lapissa voi tulla lumikuurojakin. Aiemmin viikolla puhaltaneet myrskytuulet ovat hiljenneet, mutta tuuli on yhä navakkaa.

– Tuulet saavat pakkasen tuntumaan aika kirpsakoille, Mäntykannas varoittaa tuulen purevuudesta.

Suomi jakautuu kunnon pakkasiin ja lämpimään etelään

Sunnuntaina Pohjois-Karjalasta Länsi-Lappiin kulkeva sadealue jakaa Suomen tiukasti kahteen erilaiseen säävyöhykkeeseen. Linjan pohjoispuolella on luvassa kunnan pakkasia, kun taas Etelä-Suomessa luvassa on hyvin lauhaa säätä.

Itä- ja Pohjois-Lapin laaksoissa voi selkeällä säällä olla toistakymmentä astetta pakkasta, kun taas länsirannikolla on jopa viisi astetta plussaa.

– Aika keväiseltä voi tuntua erityisesti auringossa, Mäntykannas toteaa.

Jako ei jää kuitenkaan pysyväksi. Pakkasilma valahtaa etelään, ja kylmintä koko maahan on luvassa tiistain ja keskiviikon väliseksi yöksi. Etelässä pakkasta voi olla tuolloin jopa -15 astetta, pohjoisessa -30 astetta.

Pakkanen ei kuitenkaan jää pysyväksi, sillä keskiviikon ja torstain välillä sää lämpenee, tuoden plusasteita pohjoiseenkin asti.

– Lämpötila voi siis paikoin nousta parissa päivässä jopa 30 astetta, Mäntykannas kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat