Tämän takia muistisi menee rankan ryyppyillan jälkeen

Lauantaiaamuna päässä jyskyttää ja suuta kuivaa. Heräät kotisohvaltasi vaatteet päällä ja t-paita kuolassa. Muistikuvat edelliseltä illalta ovat pyyhkiytyneet mysteerisesti. Miksi?

Massachusettsin teknillisen korkeakoulun MIT:n ja Duken yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan syy alkoholin nauttimisen jälkeiseen muistinmenetykseen löytyy sinkistä, tarkemmin sanottuna sinkin puutteesta.

Tutkijat ovat tienneet jo 50 vuotta aivojen muistikeskuksen hippocampuksen pitävän sisällään runsaasti sinkkiä. Tutkijat ovat myös epäilleet, että sinkillä on jonkinlainen yhteys muistin toimintaan. Tähän asti ei ole kuitenkaan tiedetty, miten yhteys toimii.

Nyt yliopiston ja korkeakoulun tutkijat uskovat kuitenkin löytäneensä vastauksen.

– Muodostaakseen muistikuva, hippocampuksen neuronien täytyy pystyä kommunikoimaan keskenään ilman häiriötekijöitä, MIT:n kemisti Stephen J. Lippard selittää.

Tutkijat huomasivat, että sinkin puute aivoissa vaikuttaa suoraan neuronien kommunikointikykyyn, jolloin muistikuvat heikkenevät. Runsas alkoholinjuonti sen sijaan on syypää sinkin puutteeseen, sillä alkoholi häiritsee sinkin imeytymistä.

– Oppiminen ja muistaminen heikentyvät myös monissa sairauksissa kuten Alzheimerin taudissa. Tämäkin on yhdistettävissä sinkin puutteeseen. Tutkimuslöydöksemme voivat siis selittää yhden osan myös tästä vakavasta sairaudesta.

Keskimäärin suomalaiset saavat ravinnostaan riittävästi sinkkiä: naiset 10 mg/vrk ja miehet 14 mg/vrk. Suomalaisten ruokavaliossa tärkeimmät sinkin lähteet ovat viljavalmisteet, maitovalmisteet ja liha. Vegaanit tarvitsevat sinkkiä 25-30 % enemmän kuin sekaruokavaliota noudattavat.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat