Tämä venäläisestä, salaisesta sotilasyrityksestä tiedetään – kärkimiehenä mystinen "Putinin kokki"

Tämä venäläisestä, salaisesta sotilasyrityksestä tiedetään 2:31
Tämä mystisestä sotilasyrityksestä tiedetään.

Venäläisestä, yksityisestä sotilasfirma Wagnerista tiedetään verrattain vähän, mutta sitä ympäröi villejäkin huhuja ja teorioita. Väitetään jopa, että yrityksen omistaja olisi Vladimir Putinin kokki.

– Tämä lempinimi tulee siitä, että Jevgeni Prigozhin omisti ravintolaimperiumin, mitä kautta hän pääsi Kremlin sisäpiiriin, avaa Mikko Räkköläinen, joka tutkii työkseen yksityistä sotilasalaa.

Wagner sotilasyrityksen omistajaksi uskottu Prigozhin on edelleenkin ravintoloitsija, mutta omistaa paljon muitakin firmoja. Räkköläisen käsityksen mukaan ne omaavat muun muassa monopolin kaikkeen Venäjän asevoimien ruokahuoltoon.

Virallisen Venäjän pyynnöt menevät voitontavoittelun yli

On mahdotonta sanoa varmaksi, onko kyseessä Venäjän valtion peitefirma. Tällä hetkellä länsimaiset tutkijat näyttävät olevan sitä mieltä, että kyseessä on niin sanottu välimallin organisaatio.

– Silloin kun mahdollista [Wagner] tekee sellaisia sopimuksia, jotka tuottavat omistajalle voittoa, muttei koskaan Venäjän ulkopoliittisten tai turvallisuuspoliittisten etujen vastaisesti. Jos viralliselta Venäjältä tulee takakautta pyyntöä, että menkää tuonne, tukekaa tuota, niin silloin he menevät, Räkköläinen kertoo.

Firman sotilaiden väitetään turvaavan Venezuelan presidenttiä

Wagner tuli julkisuuteen vuonna 2014 Ukrainan konfliktin yhteydessä. Kyseessä oli yksi kapinallisia tukeneista organisaatioista. Räkköläinen kertoo, että tuolloin Wagnerilla oli käytössään ilmeisesti jopa Venäjän armeijalta saatuja panssarivaunuja.

Tämän jälkeen Wagner on sotinut etulinjassa Syyriassa. Tällä hetkellä toiminta alkaa hajautua ympäri Afrikkaa. Vahvistamattomien tietojen mukaan firman sotilaat turvaavat myös Venezuelan presidenttiä Nicholas Maduroa maan kuohunnan keskellä.

– Venezuelasta ei tiedetä onko se mitään muuta, kuin tällainen julkisuuteen vuodettu tieto, jolla Venäjä haluaa signaloida tukeaan Venezuelan hallitukselle, Räkköläinen pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat