Tämä talo valittiin asuntomessujen mallitaloksi!

Älykkäät tekniset ratkaisut voivat viedä asuinviihtyvyyden huippuunsa, kun talo esimerkiksi säätelee itse ilmanvaihtoa tai asianpesukoneen vuodon havaittuaan sulkee vedensyötön. Asuntomessujen yksi älykkäimmistä kodeista on Deko-talon näytteille asettama Hyvinvointikoti.

LVI-talotekniikkateollisuus ry valitsi Deko-talon Hyvinvointikodin mallitaloksi, koska kodissa on kiinnitetty huomiota erityisesti talotekniikan toteutukseen ja energiatehokkuuteen. Taloon valitut ilmastointi-, kodinhallinta-, energia-, valaistus- ja sisustusratkaisut edesauttavat asukkaiden hyvinvointia, terveyttä sekä ekologisia arvoja.

– Messualueella on useita taloteknisesti onnistuneita ratkaisuja, mutta tässä kohteessa erityisesti tekniikka palvelee ihmisiä, heidän hyvinvointiaan ja viihtyisyyttään. Näin tekniikan kuuluukin toimia, toteaa valinnan tehneen LVI-talotekniikkateollisuuden asiantuntija Marko Pulliainen.

Kodinhallintajärjestelmä kertoo talon kuulumiset

Hyvinvointikoti on toteutettu passiivitalon rakenteilla ja sen mitattu ilmatiiveysluku on 0,2.

– Energiatehokkuuden, rakenteiden toimivuuden sekä miellyttävän ja terveellisen sisäolosuhteiden kannalta hyvä tiiveys on ehdottomasti tärkeää. Kohteen hyvä energiatehokkuus vaatii myös toimivaa talotekniikkaa, Pulliainen toteaa.

Taloon on asennettu kotimainen EBTS-kodinhallintajärjestelmä, jonka avulla talon tekniikkaa ohjataan ja hallitaan. Esimerkiksi kaikki talon hälytykset ohjataan suoraan asukkaiden matkapuhelinnumeroihin. Yksi talon erikoisuus on vuotovesianturit, jotka sulkevat astian- ja pyykinpesukoneen vedensyötön mahdollisen vesivuodon havaittuaan.

– Talon viilennys kesällä ja lämmitys puolestaan talvella onnistuvat koneellisesti maahan asennetun putkiston kautta. Kodinhallintajärjestelmä ohjaa ilmanvaihtoa tarpeenmukaisesti suuremmalle teholle hiilidioksidipitoisuuden sekä pesutilojen ilmankosteuden perusteella, Deko-Talon Pentti Vaara kertoo.

Hyvinvointikodin ovat rakennuttaneet Vivo-Kodin Jari Kivimäki sekä Elina Akola.

Teksti: Jokakoti/Deski
Kuva: Deko-Talo Oy

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja