Mainos

Tämä talo valittiin asuntomessujen mallitaloksi!

Älykkäät tekniset ratkaisut voivat viedä asuinviihtyvyyden huippuunsa, kun talo esimerkiksi säätelee itse ilmanvaihtoa tai asianpesukoneen vuodon havaittuaan sulkee vedensyötön. Asuntomessujen yksi älykkäimmistä kodeista on Deko-talon näytteille asettama Hyvinvointikoti.

LVI-talotekniikkateollisuus ry valitsi Deko-talon Hyvinvointikodin mallitaloksi, koska kodissa on kiinnitetty huomiota erityisesti talotekniikan toteutukseen ja energiatehokkuuteen. Taloon valitut ilmastointi-, kodinhallinta-, energia-, valaistus- ja sisustusratkaisut edesauttavat asukkaiden hyvinvointia, terveyttä sekä ekologisia arvoja.

– Messualueella on useita taloteknisesti onnistuneita ratkaisuja, mutta tässä kohteessa erityisesti tekniikka palvelee ihmisiä, heidän hyvinvointiaan ja viihtyisyyttään. Näin tekniikan kuuluukin toimia, toteaa valinnan tehneen LVI-talotekniikkateollisuuden asiantuntija Marko Pulliainen.

Kodinhallintajärjestelmä kertoo talon kuulumiset

Hyvinvointikoti on toteutettu passiivitalon rakenteilla ja sen mitattu ilmatiiveysluku on 0,2.

– Energiatehokkuuden, rakenteiden toimivuuden sekä miellyttävän ja terveellisen sisäolosuhteiden kannalta hyvä tiiveys on ehdottomasti tärkeää. Kohteen hyvä energiatehokkuus vaatii myös toimivaa talotekniikkaa, Pulliainen toteaa.

Taloon on asennettu kotimainen EBTS-kodinhallintajärjestelmä, jonka avulla talon tekniikkaa ohjataan ja hallitaan. Esimerkiksi kaikki talon hälytykset ohjataan suoraan asukkaiden matkapuhelinnumeroihin. Yksi talon erikoisuus on vuotovesianturit, jotka sulkevat astian- ja pyykinpesukoneen vedensyötön mahdollisen vesivuodon havaittuaan.

– Talon viilennys kesällä ja lämmitys puolestaan talvella onnistuvat koneellisesti maahan asennetun putkiston kautta. Kodinhallintajärjestelmä ohjaa ilmanvaihtoa tarpeenmukaisesti suuremmalle teholle hiilidioksidipitoisuuden sekä pesutilojen ilmankosteuden perusteella, Deko-Talon Pentti Vaara kertoo.

Hyvinvointikodin ovat rakennuttaneet Vivo-Kodin Jari Kivimäki sekä Elina Akola.

Teksti: Jokakoti/Deski
Kuva: Deko-Talo Oy

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.