Tämä Savonlinnassa salaman sytyttämästä kerrostalopalosta tiedetään – palomestari: "Ullakkokerrokset paloivat soihtumaisesti"

Salama sytytti kerrostalon palamaan Savonlinnassa viime yönä – viisi henkilöä on toimitettu sairaalahoitoon 3:40
Salama sytytti kerrostalon palamaan Savonlinnassa viime yönä – viisi henkilöä on toimitettu sairaalahoitoon.

Savonlinnassa syttyi yöllä kerrostalopalo salaman iskusta. Kerrostalossa oli palon syttymishetkellä 15 henkeä, joista viisi on viety sairaalahoitoon. Päivystävä palomestari Eero Aho kertoo MTV Uutisille, mitä tilanteesta tiedetään nyt.

Mikä on tilanne juuri nyt, päivystävä palomestari Eero Aho?

– Palo on saatu sikäli hallintaan ja osittain sammutetuksi, että on siirrytty jälkisammutusvaiheeseen. Enää ei ole laajamittaista paloa, mutta on sellaisia pieniä palopesäkkeitä, jotka silloin tällöin savuttavat ja joita kierretään sammuttamassa. Osa porukasta on laskettu ansaitulle levolle.

Milloin pelastuslaitos sai tiedon tapahtuneesta?

– Hälytys tuli puoli yhden aikaan. Minulle kerrotun mukaan naapuritalon asukas havaitsi, miten salama löi ja pian sen jälkeen alkoi savua nousemaan. Ensimmäinen pelastuslaitoksen yksikkö oli lyhyellä vasteajalla perillä, mutta jo silloin ullakkokerrokset paloivat soihtumaisesti.

– Ensimmäinen painopiste oli tietysti evakuoida ihmiset, että henkilövahingoilta vältytään. Siinä onnistuttiin erinomaisesti. Tämänhetkisen tiedon mukaan vakavilta henkilövahingoilta vältyttiin.

Millaisia vaurioita kerrostalo kärsi?

– Erittäin mittavat. Ullakkorakenteet ovat käytännössä kaikki palaneet pois. Palo levisi kuudennesta kerroksesta alimpaan kerrokseen, joten sinne on syntynyt merkittäviä palo- ja savuvahinkoja. Myös sammutusvesi on aiheuttanut merkittäviä vesivahinkoja.

– En ole rakennusalan ammattilainen, mutta ennen kuin asuminen on mahdollista, niin kyllä siellä täytyy tehdä todella merkittävät saneeraus- ja korjaustoimenpiteet.

Kuinka harvinaislaatuinen tapaus tämä on?

– Omalla 15 vuoden virkauralla en muista, että kerrostalo olisi syttynyt salaman iskusta. Olen myös kokeneempia kollegoita haastatellut, eivätkä hekään ei muista tällaista. Siitä voi vetää johtopäätöksen, että ei tämä yleistä ole.

Lue myös:

    Uusimmat