Tämä on etätyöläisen suurin riski!

Yli puolet etätyöläisistä ei ole kiinnittänyt huomiota ergonomiaan. 

Etätyön ergonomia-asiat ovat hunningolla. Tämä käy ilmi Iskun Taloustutkimuksella teettämästä kansallisesta etätyöergonomiatutkimuksesta.

Työnantajia etätyöergonomia kiinnostaa vieläkin vähemmän: 94 prosenttia vastaajien työnantajista ei ollut siitä lainkaan kiinnostunut.  Huolestuttavaa asiassa on, että 49 prosenttia vastaajista kertoi kärsineensä työperäisistä vaivoista.

Tutkimus selvitti, millaisissa olosuhteissa johtavassa asemassa olevat, asiantuntijat ja toimihenkilöt tekevät etätöitä. Vastaajia oli 1058 ja tutkimus tehtiin huhtikuussa 2014. 

– Etätyö lisääntyy koko ajan. Jos etätyön ergonomiaan ei ryhdytä kiinnittämään mitään huomiota, vuosien ergonomiatyö valuu hukkaan. Käsissä on työterveysterveyspommi, sanoo johtaja Liisa Lundström Isku-Yhtymä Oy:stä.  

Vastaajat tekivät etätöitä keskimäärin 4,5 päivää kuukaudessa. Vuositasolla se on yli kaksi kuukautta. Etätöitä tehdään lähes kokonaan kotona, 94 prosenttia vastaajista. Kaukana siitä tuli vapaa-ajan asunto ja liikennevälineet, noin 15 prosenttia. Päinvastoin kuin oletetaan, vain murto-osa etätöistä tehdään kahviloissa, 5 prosenttia.

Työpaikkaergonomia kotona rempallaan

Erillinen työhuone oli 45 prosentilla. Jos työhuonetta ei ole, työskennellään olohuoneessa, keittiössä ja makuuhuoneessa. Kannettavaa pidetään erilaisilla pöydällä, joskus jalkojen päällä.

Jos kotona oli kiinnitetty huomiota ergonomiaan, sillä ymmärrettiin säädettävää tuolia, valaistusta tai tietokoneen etäisyyden asettelua. Työtuolin tai -pöydän oli hankkinut vain noin puolet vastaajista.

Yli puolet vastaajista, 54 prosenttia,  ei ollut kiinnittänyt mitään huomioita kotinsa työergonomiaan, olkoonkin että työpaikan ergonomia-asioista oltiin erittäin hyvin perillä.

Silti 42 prosenttia vastaajista ei ollut hankkinut edes  työpöytää tai -tuolia kotiin. Vastaajista noin puolet, 46 prosenttia, oli sitä mieltä, että työnantaja olisi velvollinen osallistumaan etätyöergonomian aiheuttamiin kustannuksiin.

Ammattilaisen suunnittelulla etätyöergonomia kuntoon

Suunniteltu työpiste oli 30 prosentilla, mutta se on omaa kädenjälkeä. Vain 3 prosenttia oli hyödyntänyt ammattilaista  etätyöpisteensä suunnitteluun. 39 prosenttia piti hyvänä, että etätyöpisteen suunnittelisi ammattilainen.

Kuitenkin, 73 prosenttia vastaajista katsoi, että työkalusteiden hankinnassa sisutukseen sopivuus on tärkeää. Ammattisuunnittelijan neuvot voivat yllättää.

 – Päivän aikana pitäisi vaihtaa työasentoa parin tunnin välein. Perinteisen tuolin rinnalla kannattaisi olla esimerkiksi satulatuoli. Säädettävä pöytä pitää hankkia ennakkoon, ei vasta sitten kun jo kärsitään niska-hartiaseudun vaivoista, Lundström havainnollistaa.

Lähde: Isku-Yhtymä Oy

Lue myös:

    Uusimmat