Tämä kuva sen kertoo: Musta ja lumeton talvi vallannut koko eteläisen Suomen – "Kaikkeen on vielä mahdollisuudet"

8:25
Lämpimälle talvelle ei näy loppua pitkään aikaan!

Tammikuun korkeimpia lämpötiloja on mitattu tähän mennessä muun muassa Ahvenanmaalla 8,8 astetta ja Raumalla 7,9 astetta. Kuvat lätäköistä ja grafiikka lämpötiloista kertovat, että talvi puuttuu suuresta osasta Suomea.

Alkuvuosi on ollut Helsingissä kaikkein lämpimin 11 vuoteen. Tammikuun ensimmäisen viikon keskilämpötila oli tänä vuonna 2,9 astetta. Kaikkein kylmintä tammikuussa oli tuolla ajanjaksolla oli vuonna 2010, jolloin pakkasta mitattiin keskimäärin 10,9 astetta. 

Eilisestä uumoiltiin Helsingissä etukäteen jopa ennätyslämmintä tammikuun päivää, mutta lopulta Kaisaniemessä mitattiin 7,4 astetta. Se on yli asteen vähemmän kuin vuonna 1973, jolloin mittari näytti siellä 8,5 astetta 6. tammikuuta.

Vaikka poikkeuksellisen lauha näyttää jatkuvan lähipäivinäkin eteläisessä Suomessa, sanoo meteorologi Pauli Jokinen, että pakkaspäiviäkin voi vielä tulla tässä kuussa.

– Yksittäiset päivät voivat olla Helsingissä tammikuun alussa kaikkea mahdollista. Voi olla 20 astetta pakkasta tai 6 astetta lämmintä. Mutta toki tämän vuoden alussa on ollut erikoista, että lauhoja päiviä on ollut useita, Jokinen sanoo.

Eteläisen Suomen lumitilanne: puhdas nolla

Lunta ei ole eteläisessä Suomessa tällä hetkellä lainkaan. 

Jokisen mukaan eteläisessä Suomessa voi vielä tammikuussa tulla lunta, vaikka nyt näyttääkin huonolta.

– Ennustettavuus on yhden, kahden viikon luokkaa, ja sen jälkeen menee arpapeliksi. Ensi viikko näyttää vielä aika lauhalta, mutta en menisi tammikuun loppupuolta vielä veikkailemaan.

– Se vaatii yhden kunnon matalapaineen, joka muuttaa säätilan ihan toiseksi. Kaikkeen on vielä mahdollisuudet, Jokinen sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja