Tämä kuva nostatti kohun EM-kenraalin jälkeen – brittimediaa syytetään rasismin lietsomisesta

Iso-Britanniassa on noussut kohu siitä, miten tiedotusvälineet käyttivät Bukayo Sakan kuvaa uutisoidessaan Englannin EM-kenraalitappiosta Islannille.

Saka, 22, vaihdettiin perjantaina pelatussa Islanti-ottelussa 65. minuutilla kentälle. Hänen kuvaansa käytettiin kuitenkin useiden englantilaisten sanomalehtien takasivuilla, kun niissä kerrottiin Englannin pettymyksellisestä 0–1-tappiosta Islannille.

Englannin ja Arsenalin entinen tähtihyökkääjä Ian Wright nosti asian framille monien jalkapallofanien tavoin sosiaalisessa mediassa.

– Ne, jotka päättävät, kenen kuva menee takasivuille, tietävät tasan tarkkaan mitä tekevät, Wright kirjoitti X:ssä.

Tabloid-lehdet The Sun ja The Star saivat kritiikkiä Sakan kuvan käyttämisestä takasivuillaan. Jälkimmäinen lehti rinnasti kuvansa myös otsikkoon "Musta Jää".

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Telegraph käytti sen sijaan Sakan kuvaa pelaaja-arvostelujutun kuvituksena X:ssä.

BBC Sportin live-seurannassa, jonka pääkuva vaihtuu useaan otteeseen ottelun aikana, käytettiin myös Sakan kuvaa hänen tultua kentälle.

– Mustien pelaajien joutumisella tiedotusvälineiden kohteeksi on pitkä historia, ja sillä on laaja vaikutus, kirjoittaa rasisminvastaisen Kick It Out -kampanjan toiminnanjohtaja Tony Burnett avoimessa kirjeessään.

– Se viestii siitä, etteivät he ole tervetulleita, ja että he ovat vain yhden ohipotkun päässä herjaamisesta. Se viestii nettihäiriköille, että pelaajien kohteeksi ottaminen on reilua peliä.

Sakaa, Marcus Rashfordia ja Jadon Sanchoa solvattiin sosiaalisessa mediassa rasistisesti sen jälkeen, kun kaikki kolme epäonnistuivat rangaistuspotkukilpailussa Englannin hävitessä Italialle vuoden 2021 EM-kisojen finaalissa.

Burnett toivookin, että kyseiset seikat otettaisiin jatkossa paremmin huomioon kuvia ja otsikoita valitessa.

– Sanat ja kuvat kulkevat pitkän matkan ja iskevät kovemmin kuin luulisi, Burnett lisää.

Raheem Sterling sanoi sanomalehtien ruokkivan rasismia joulukuussa 2018, kun hänen kerrottiin joutuneen Chelsea-kannattajien rasistisen pahoinpitelyn kohteeksi pelatessaan vielä Manchester Citylle.

– Sterling haukkui tiedotusvälineet siitä, miten ne kohtelevat nuoria mustia jalkapalloilijoita epäoikeudenmukaisesti negatiivisilla otsikoilla, sanoo Black Footballers Partnership -yhteisön toiminnanjohtaja Delroy Corinaldi.

– Siitä huolimatta, vielä viikko ennen EM-turnauksen alkua, lehdistö pelaa ikivanhoja pelejään.

Jalkapallotoimittaja Darren Lewis, joka on Daily Mirror -lehden apulaistoimittaja ja urheilutoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja, kritisoi myös Sakan kuvan käyttöä Islanti-tappion jälkeen.

– Vaikka työskentelen tiedotusvälineissä, se ei tarkoita, ettenkö voisi tunnustaa huolta siitä, että Bukayo Sakaa käytetään Englannin tappion ja huonon suorituksen kasvona - huolimatta siitä, että muut pelaajat suoriutuivat huonommin - useilla eri alustoilla. Se on muistutus siitä, että meidän on mietittävä kaikkea, mitä julkisuuteen laitetaan, Lewis kirjoitti X:ssä.

Lue myös:

    Uusimmat