Tämä kissan kuva kaiverrettiin yli 2000 vuotta sitten – uusi Nazcan linjoihin kuuluva hahmo löydettiin Perussa

0:41
Katso videolta, miltä vasta löydetty kissa ja muut Nazcan linjojen hahmot näyttävät. 

Perussa on löydetty yli 2000 vuotta vanha kuva kissaeläimestä, joka on kaiverrettu mäenrinteeseen. Perun kulttuuriministeriön mukaan kissa on osa niin kutsuttuja Nazcan linjoja.

Kissaeläimen kuva on 37 metriä leveä. Se on kaiverrettu kuivan mäenrinteeseen noin 400 kilometriä pääkaupunki Limasta etelään.

Kaiverretut linjat ovat noin 30–40 senttimetriä leveitä. Tutkijat uskovat sen tyylin perusteella, että se tehtiin 200–100 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Löydös tehtiin läheisen turistikohteen huoltotöiden yhteydessä.

– Hahmo oli juuri ja juuri näkyvissä, ja vaarassa kadota kokonaan rinteen jyrkkyyden ja eroosion vuoksi, ministeriö sanoo tiedotteessaan.

Linjat tehtiin siirtämällä maakerroksia

Alueelta on aiemmin löydetty satoja hahmoja, jotka on kaiverrettu maaperään. Useat niistä esittävät erilaisia eläimiä, kuten apinaa, hämähäkkiä ja lintuja, mutta osa on abstrakteja kuvioita, kuten spiraaleja ja kolmioita.

Nämä geoglyfit, joita Nazcan linjoiksi kutsutaan, ovat peräisin muinaisen Nazca -intiaanikansan jäljiltä.

Kuviot on muodostettu poistamalla maasta ylimmät kerrokset ja kivet, jolloin alla oleva vaaleampi maakerros on tullut näkyviin.

Ne ovat vuosikausia kiehtoneet tutkijoita, jotka yrittävät selvittää, miten nämä valtavat, geometrisesti lähes täydelliset kuviot saatiin tehtyä aikana, kun kuvaa ei ole voitu nähdä korkealta ilmasta. Ensimmäiset kuviot löydettiin 1920-luvulla, ja nykyään niitä on löydetty satoja lisää esimerkiksi 3D-mallinuksen avulla.

Yhteensä kuviot levittäytyvät noin 450 neliökilometrin alueelle kuivalla tasangolla. Nazcan linjat ovat Unescon suojelemia.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, miltä vasta löydetty kissa ja muut Nazcan linjojen hahmot näyttävät. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja