Mainos

Tämä aine on yo-kirjoitusten erikoisuus: Kasvatti suosiotaan huimasti

Latinan opiskelu ei katoa lukioista. Tämän kevään kirjoituksissa lyhyen latinan ylioppilaskokeisiin on ilmoittautunut 34 opiskelijaa.

Pitkän ja lyhyen latinan kirjoittaminen on kasvanut 40 prosenttia viime keväästä. Lyhyen latinan kirjoittajissa kasvu on jopa 60 prosenttia.

Kuopion klassisen lukion opettaja Pia Ahtonen peräänkuuluttaa latinan arvoa. Hänen latinan kurssinsa ovat tarjolla koko Kuopion lukioille.

– Latina antaa näkökulman länsimaisen sivistyksen juurille. Latina on tieteen ja kulttuurin kieli, ja monet modernit ja tekniset termit periytyvät latinasta.

Ryhmäkoot pieniä

Pitkällä aikavälillä latinan kirjoittajien määrä on laskenut. Keväällä 2006 lyhyen latinan kokeeseen oli ilmoittautunut 97 opiskelijaa. Latinan voi kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa lyhyenä ja pidempänä oppimääränä.

Helsingin Ressun lukiossa on perinteisesti opiskeltu latinaa, mutta tänä vuonna opetusta ei olla enää jatkettu.

– Ryhmäkoot ovat niin pieniä, ettei ole varaa jatkaa opetusta. Kiinnostuneita on, mutta ei tarpeeksi, kertoo rehtori Ari Huovinen.

Opiskelijoiden määrän lasku on Kuopiossa opettavasta Ahtosesta ymmärrettävää. Kaiken kiinnostavan opiskeluun ei nuorilla riitä aikaa. Monet opiskelijat eivät myöskään kirjoita ainetta, vaikka olisivat kurssit käyneet.

– Ylioppilaskirjoitukset vaativat panostusta, erityisesti jos haluaa hyvät arvosanat. Monet lukevat latinaa yleissivistyksen, ei ylioppilaskokeen vuoksi.

Ahtosen mukaan syitä latinan aloittamiseen on yhtä monta kuin opiskelijoitakin. Yhdellä on latinaa lukenut tuttu, toinen harrastaa kieliä ja kolmannesta aine kuulostaa eksoottiselle. Myös urasuunnitelmat vaikuttavat: latinaa kohdataan esimerkiksi lääketieteen, oikeustieteen ja historian piirissä.

Opiskelu tarjoaa uusia näkökulmia

Pia Ahtosen mielestä latinan tulevaisuus näyttää hyvälle.

– Latina ei ole vuosikymmeniin ollut pakollinen aine, vaan sitä opiskellaan kiinnostuksesta. Latina tarjoaa monenlaista iloa kielten opiskelusta kulttuurin ymmärtämiseen. Se antaa harrastajalleen uusia näkökulmia.

Myös Ari Huovinen toivoo latinan säilyvän. Ressun lukiossa latinan kurssi aloitetaan, jos opiskelijoita riittää.

– Latina on tärkeä kieli, ja puhun ehdottomasti sen opettamisen puolesta.

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkoivat tänään äidinkielen tekstitaidon kokeella. Lyhyen latinan ylioppilaskoe pidetään 25. maaliskuuta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.