Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tältäkö näyttää tulevaisuuden pihvi?

Julkaistu 07.05.2014 08:46
Toimittajan kuva

Mervi Oksanen

mervi.oksanen@mtv.fi

Viime syksynä hollantilaisen Marc Postin tutkimusryhmä esitteli tulevaisuuden pihvin. Nyt myös Suomessa kasvatellaan laboratoriossa solupihvejä.

Laboratoriomestari Marika Hellman Aalto-yliopistosta kasvattaa Espoon Otaniemessä solupihviä. Hellman ei kuitenkaan kaavaile uraa uuden ajan lihafarmarina, vaan kyse on yliopiston kurssista.

- Kurssilla opiskelijoille halutaan näyttää, mitä kasvatukseen kuuluu ja minkälaisia asioita siinä pitää ottaa huomioon, Hellman kertoo MTV:n Huomenta Suomessa.

Hellmanin mukaan hänen kasvattamansa pihvi on periaatteessa syötävä, vaikkei sitä sellaiseksi ole tarkoitettukaan. Kyseessä on hiiripihvi eli hiiren lihassolusta kasvatettu pihvi.

Pikkuriikkisen lihapalan kasvattamiseen kului aikaa 3-4 viikkoa.

Keinoliha on epäilemättä tulevaisuutta, mutta onko sen tuotannolle tarvetta?

Helsingin yliopiston Eläinten hyvinvointikeskuksen johtaja Satu Raussi pitää kehitystä perusteltuna.

- Jos asiaa tarkastellaan tuotantoeläinten hyvinvoinnin näkökulmasta, keinolihan tulo markkinoille voisi parantaa tilannetta, jos se korvaisi oikean eläimen lihaa, Raussi arvioi.

Raussin mukaan eläinten hyvinvointi ei toteudu täysin nykymuotoisessa eläintuotannossa.

Miltä keinoliha sitten tuntuu tai maistuu?

Hellmanin mukaan keinoliha ei ainakaan nykyisellään ole verrattavissa tavalliseen pihviin. Eroa on muun muassa rakenteessa.

- Tavallisessa pihvissä on rasvaa ja jännekudosta pelkän lihaksen lisäksi. Laboratoriossa ei tällä hetkellä pystytä täysin jäljittelemään todellista tuotetta. Kasvatetussa pihvissä on vain ne kudossolut, ja se on vähän löysähkö rakenne, Hellman kuvailee eroa.

Kuinka realistista sitten on odottaa keinolihaa myyntiin kaupan lihatiskille?

- Kyllä se jollain aikajänteellä varmaan onnistuu, mutta ei lähitulevaisuudessa, Hellman arvioi.

Haasteina on Hellmanin mukaan muun muassa keinolihan suuret kustannukset, jotka estävät tehokkaasti vaihtoehdon yleistymisen - ainakin toistaiseksi.

- Esimerkiksi se Marc Postin 140 gramman hampurilaispihvi viime syksynä maksoi yli 250 000 euroa, Hellman selittää.

Lisää aiheesta:

Syödäänkö Suomessakin pian viljeltyä keinolihaa? Vegemessujen järjestäjä: "Sitä varmasti tulee"Viljellyssä lihassa on "science fiction -potentiaalia", mutta koska sitä saa Suomesta?Koska saadaan Suomeen? Ennennäkemätön lihatuote sai myyntiluvan: "Jauhelihapihvin valmistaminen vie kuukauden"Keinolihaa kasvatetaan useissa laboratorioissa – kaupoissa ehkä jo muutaman vuoden päästäJulkkiskokki tyrmää kasvipohjaiset burgerit: "Se ei tuota minulle iloa millään tavalla" Suomalainen uutuuskebab viedään käsistä – tänä vuonna ruokakauppoihin, jatkossa Euroopan markkinoille!
Huomenta SuomiUlkomaat

Tuoreimmat aiheesta

Huomenta Suomi
  • ti18:50
    Syöpä

    Rinnat pitää tutkia joka kuukausi – näin teet sen oikein kotona

  • 24.10.12:51
    Ihonhoito

    Asiantuntijat varoittavat kosmetiikan karkkituotteista: "Erityisen haitallisia nuorille"

  • 23.10.18:50
    Vanhukset

    Ikäraja 100 vuotta – näiden teräsmiesten kuntopiiriin ei kuka tahansa pääse

  • 19.10.14:44
    Työnhaku

    Asiantuntijat varoittavat: Älä sorru tähän laiskaan sudenkuoppaan työhakemuksen kanssa

  • 18.10.08:32
    Riippuvuudet

    Päihdelääkäri huumeriippuvaisten hoidosta: "Meiltä ammattilaisilta puuttuu aika paljon osaamista"