TalSa: Näistä vaatteista löytyy myrkkyjä – terveysvaara!

Taloussanomien mukaan osa vaatteista sisältää haitallisia aineita, jotka voivat olla usealla eri tavalla vaaraksi terveydelle.

Taloussanomien mukaan vaatteiden väri- ja suoja-aineet voivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaa kantajalleen allergiaa, hormonaalisia muutoksia ja jopa syöpää. Tullilaboratorion mukaan Suomeen tuotavista vaatteista noin 14 prosenttia rikkoi viime vuonna turvallisuusmääräyksiä.

Taloussanomat kertoo Tullilaboratorion hylkäävan tutkimuksissaan eniten atsovärejä sisältäviä vaatteita. Väri ei ole itsessään vaarallinen, mutta voi hajota käytössä syöpää aiheuttaviksi aineiksi. Atsovärejä löytyy muun muassa Kaukoidässä valmistetuista puuvillahuiveista.

Lasten vaatteista saattaa Taloussanomien mukaan sen sijaan löytyä liian suuria määriä ftalaattia tai nikkeliä. Ftalaatteja löytyy säännöllisin väliajoin myös lasten leluista. Ne häiritsevät tutkimusten mukaan hormonitoimintaa ja heikentävät hedelmällisyyttä. Nikkeliä saattaa sen sijaan olla lipsahtanut liiallinen määrä potkuhousujen neppareihin. Nepparit saattavat hangata ihoa vasten ja näin aiheuttaa ärsytystä.

Tullilaboratorion haaviin jää satunnaisesti myös vaatteita, jotka sisältävät vaarallista, syöpää aiheuttavaa formaldehydiä. Taloussanomien mukaan formaldehydi lisättiin kesäkuun alussa Yhdysvaltain hallituksen ylläpitämälle listalle aineista, jotka lisäävät syöpäriskiä voimakkaasti. Formaldehydiä lisätään vaatteisiin, koska se auttaa kangasta pysymään sileänä.

Pese vaatteet ennen käyttöä

Taloussanomien haastattelema Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES:in ylitarkastaja Jouni Räisänen suosittelee pesemään uudet vaatteet ennen niiden käyttöön ottamista. Tällöin kankaiden ylimääräiset kemikaalit saa hiljalleen lähtemään. Kemikaalien välttely voi Räisäsen mukaan silti olla melko hankalaa.

– Jos valmistaja käyttää vaatteissaan vaarallisia kemikaaleja, kuluttajan on hirveän vaikea suojata itseään. Se on vaikeaa asiantuntijallekin, Räisänen toteaa Taloussanomille.

Räisäsen mukaan kuluttajan kannattaakin olla tarkkana jo kaupassa vaatteita ostaessa ja välttää kemikaaleilta haisevia kankaita. Tullilaboratorion Leena Partasen mukaan kaikkia vaatteita ei ole tarpeen pestä ennen käyttöä, mutta erityisen huolellinen tulisi olla vauvanvaatteita hankkiessa. Vauvan iho on ohut, jolloin kemikaalit imeytyvät elimistöön herkemmin.

Poikkeuksena ovat vauvanvaatteet, jotka ovat kosketuksissa ihoon. Vauvan iho on ohut, ja siksi kemikaalit imeytyvät elimistöön helpommin. Partasen mukaan suomalaisten ei kuitenkaan kannata huolestua liiaksi vaatteiden kemikaaleista, sillä valvonta on maassamme erityisen tiukkaa.

– Totta kai ainakin pyrkimyksenä kannattaa olla, että ylimääräisten kemikaalien kanssa olisi mahdollisimman vähän kosketuksessa. Mutta luulen, että tekstiilien kanssa ei kannata normaalin ihmisen yöuniaan menettää, Partanen toteaa Taloussanomille.

Petra Kiiski / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja