Taloyhtiöt yhä ymmällään uudesta laista

Pian puoli vuotta voimassa ollut uusi asunto-osakeyhtiölaki näkyy monen suomalaisen asunnonomistajan arjessa.

Käytännössä kaikista vähänkin suuremmista remonteista on tehtävä kirjallinen remonttisuunnitelma urakoitsijatietoineen taloyhtiön hallitukselle. Remonttia ei voi aloittaa, ennen kuin taloyhtiön hallitus on käsitellyt suunnitelman.

Ongelmaksi monet asunnonomistajat kokevat kuitenkin sen, että taloyhtiön hallituksen päätöksen odottelu vaikuttaa remontin alkamiseen.

- Ehkä osakkaiden kohdalla tämä on koettu jonkun verran raskaaksi, että nyt täytyy kirjallisesti ilmoittaa. Ilmoitusvelvollisuus on toki ollut aiemminkin, mutta tämä on selkeästi puhuttanut osakkaita, kertoo Kiinteistöliiton päälakimies Anu Kärkkäinen.

Lain mukaan hallitukselle on annettava "kohtuullinen" aika käsitellä suunnitelma. Lisäksi hallitus voi pyytä lisäselvityksiä, jolloin remontin alkaminen viivästyy entisestään. Kärkkäisen mukaan lain perusteluissa puhutaan kuukaudesta, mutta todellisuudessa tarkkaa "kohtuullista" aikaa ei ole haluttu laissa määritellä.

- Remontit ovat niin erilaisia. Esimerkiksi jos vaihdat keittiön ja kylpyhuoneen paikkaa ja tulee paljon muutoksia putkistoihin, tai jos vaihdat vain keittiön hanan. Näissä kahdessa tapauksessa käsittelyajat ovat tietysti aivan erilaisia. Ei kai sitä asukkaan hananvaihtoilmoitusta tarvitse kauhean pitkään käsitellä, Kärkkäinen toteaa.

Epävarmuus uudesta laista näkyy

Monissa taloyhtiöissä on kuitenkin vielä hiottavaa. Epävarmuus ja jopa osittainen tietämättömyys uusista lakipykälistä saattavat kutsua koolle hallituksen juuri hanan vaihdon takia. Ilmoituksen piirissä olevat pienet remontit tai korjaukset eivät kuitenkaan vaadi hallitukselta kokoontumista.

- Perinteisesti on mennyt niin, että vain isoimmat, muun muassa rakennuslupia vaativat remontit menevät taloyhtiön hallituksen käsittelyyn. Jos taloyhtiössä on isännöitsijä, hän hoitaa niin kutsuttujen perusremonttien luvat. Siten mitkään hananvaihdot eivät mene hallituksen käsittelyyn, vaan luvan hoitaa isännöitsijä. Se nyt on aivan selvä asia, päälakimies sanoo.

Anu Kärkkäinen muistuttaa, että laki on uusi ja toimintatavat taloyhtiöissä ovat sen vuoksi epäselvät. Hän uskookin, etteivät yhtiöt ole näin alkuvaiheessa luoneet yhteisiä pelisääntöjä.

- Luulen, että ajan myötä tilanne paranee. Varmasti tällä hetkellä, kun kaikki on uutta, monet ajattelevat, että mitenkäs tässä nyt pitäisi oikein toimia, Kärkkäinen pohtii.

Oikeusministeriön internetsivuilta avautuvat uuden asunto-osakeyhtiölain pykälät, jos vain etsii hakusanalla. Kyseessä on ainoa paikka verkossa, jossa lain kohdat voi lukea ilmaiseksi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat