Talouskomissaari Olli Rehn iloitsee Kreikka-sovusta

Euron arvo vahvistui tänään, ja Ateenassakin huokaistiin helpotuksesta. Euromaiden johtajien sopimus siitä, että Kreikalle lainataan tarvittaessa rahaa, puree toivotulla tavalla. Myös EU:n talouskomissaari Olli Rehn on hyvillään siitä, että euromaat saivat rutistettua asiassa sovun.

- Oli välttämätöntä, että saimme päätöksen aikaan siitä, että jos tilanne sitä edellyttää, niin Kreikkaa voidaan tukea. Kyse on koko euroalueen vakaudesta, ja luotan siihen, että tämä vaikuttaa rauhoittavasti markkinoihin, Rehn toteaa MTV:n uutisten haastattelussa.

Jos sopua ei olisi saatu syntymään huippukokouksen yhteydessä, markkinat olisivat todennäköisesti pettyneet ja euron alamäki olisi jatkunut.

- On tärkeää, että Kreikka jatkaa määrätietoisesti julkisen taloutensa kuntoon saattamista. Mielestäni Kreikalla on nyt kaikki edellytykset onnistua tässä, ja tästä voi tulla käännekohta Kreikan talouden historiassa, ja sen pitäisi vaikuttaa myös markkinoihin, sanoo Rehn.

Rehn ei usko vaikeuksien leviävän

Kreikka ei ole ainoa euromaa, jolla on isoja vaikeuksia. Onkin jo arvuuteltu, joutuuko ehkä myös Espanja, Portugali tai Italia pyytämään eurokumppaneiltaan vastaavaa lupausta lainarahasta pahimpaan hätään.

- Kreikka on ollut selvästi kaikkein heikoin tapaus ja erikoistapaus. Jos saamme tämän metsäpalon sammumaan Kreikan kohdalla, niin en usko, että se lähtee leviämään muualle euroalueelle, Rehn sanoo.

EU-maat aikovat tiivistää talouspoliittista koordinaatiota, jotta Kreikan tapaiset tilanteet voidaan estää. Rehn uskoo, että tulosta syntyy, jos vain jäsenvaltiot todella ovat valmiita siihen, että niiden budjettivalvontaa tiukennetaan.

Suomi ja Saksa ovat ottaneet vahvasti esille sen, että euroalueen sääntöjen vastaisesti toimivia maita rangaistaisiin.

- Sitä voidaan tietenkin harkita, mutta se vaatii perussopimusten muutosta. Se on aika iso ruljanssi. Toisaalta nykyinenkin sopimus - siis uusi Lissabonin sopimus - antaa eväitä voimistaa talouspolitiikan koordinointia ja jäsenvaltioiden budjettien seurantaa. Kannattaa ensin käyttää hyväksi sen sopimuksen antamat välineet ja hyödyntää ne täysimääräisesti, jotta EU:n talous- ja rahapolitiikka on entistä vahvemmalla pohjalla.

Lissabonin sopimus antaa mahdollisuuden siihen, että komissio lakkaa antamasta sääntöjä rikkovalle euromaalle aluetukea. Toistaiseksi tätä ei ole haluttu käyttää.

- Kyllä tässä varmasti euroalueen mailla on syytä katsoa peiliin ja parantaa itsekuria talouspolitiikan ja budjettipolitiikan osalta. Toki parin viime vuoden aikana on pitänyt elvyttää, jotta talouden pyörät saadaan uudelleen rullamaan. Mutta aika pian on aika siirtyä julkisen talouden vakauttamisen vaiheeseen. Ja se pitää tehdä hyvin jämäkästi ja määrätietoisesti. Ja siinä jäsenmailla tietenkin on suurin vastuu, Rehn sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat