Mainos

Tallinnassa odotettua rauhallisempi muistopäivä

Virolta nähtiin sovitteleva ele, kun hallituksen edustajat veivät kukkia kiistellyn Pronssisoturi-patsaan juurelle. Viron poliisi on yhä varautunut levottomuuksiin muun muassa aitaamalla puistikon, jossa patsas ennen seisoi. Venäläiset juhlivat voitonpäivää vasta huomenna.

Toisen maailmansodan päättymisen muistopäivän vietto on sujunut Tallinnassa odotettua rauhallisemmin. Mielenosoituksia ei ollut edes Tallinnan sotilashautausmaalle siirretyn Pronssisoturi-patsaan luona. Viron hallitus vei kukkia kiistellyn patsaan juurelle, mitä ei ole tapahtunut koskaan aiemmin. Venäläisten ääriaineksia edustava Yövartio -järjestö piti pääministerin elettä tärkeänä vastaantulona.

Poliisi valmistautuu huomiseen

Viron poliisi on edelleen tehostetussa valmiudessa, sillä venäläiset juhlivat voitonpäivää vasta huomenna. Patsaan siirtoa vastustaneet vironvenäläisten järjestöt ovat kehottaneet viemään silloin kukkia Pronssisoturin entiselle paikalle.

Poliisivoimia on vahvistettu tuntuvasti etenkin Tallinnassa. Poliisi on aidannut puistikon, jossa kiistelty Pronssisoturi-patsas ennen oli. Myös patsaan nykyinen sijaintipaikka on valvonnassa.

- Ääriryhmät voivat järjestää häiriöitä, mutta toissa viikon kaltaisten mellakoiden toistuminen on epätodennäköistä, kertoo poliisijohtaja Raivo Aeg. Hän vetosi jälleen kansalaisiin, jotta nämä eivät lähtisi mukaan mielenilmauksiin.

- Kukkien vienti kaatuneiden muistopaikoille on täysin sallittua, mutta laittomuuksiin poliisilla on nollatoleranssi, Aeg varoitti.

Alkoholin myyntikielto jatkuu

Poliisi ilmoittaa turvautuvansa voimankäyttöön vain, jos se on ehdottoman välttämätöntä. Tilannetta rauhoittaa yhä myös alkoholin myyntikielto, joka jatkuu Tallinnassa ja Harjun maakunnassa torstaiaamuun. Alkoholin tarjoilu on kielletty myös terasseilla.

Myös joukkokokoukset on edelleen kielletty sekä Tallinnassa että sitä ympäröivässä Harjun maakunnassa.

Tallinnan ja Pietarin välinen juna lakkaa kulkemasta

Venäjän ja Viron suhteet ovat yhä jäissä. Uusin merkki tästä on Venäjän rautatieyhtiön ilmoitus, että se lopettaa Tallinnan ja Pietarin välisen junayhteyden "kaupallisista syistä". Yhtiön mukaan linjalla on niin vähän matkustajia, ettei sitä kannata jatkaa, kertoo uutistoimisto Interfax.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.