Tällaisia ovat koronarokotteen vaarat nuorille – Nohynek: "Haitat ovat hyvin harvinaisia ja hoidettavissa"

4:49
Katso video: Miksi 12–15-vuotiaita rokotetaan, vaikka lapset sairastuvat hyvin harvoin koronan vakavaan tautimuotoon? – THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek vastaa

Tällä viikolla monissa Suomen kunnissa aloitetaan 12–15-vuotiaiden koronarokotukset. Mutta millaisia haittavaikutuksia niistä voi nuorille tulla? THL:n ylilääkäri vastaa. 

Nuorten koronarokotusten alkaminen on herättänyt kysymyksiä rokottamisen tarpeellisuudesta ja sen turvallisuudesta. Lapsille ja nuorille levitetään myös tarkoituksella harhaanjohtavia väitteitä rokotteesta internetissä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan koronarokotteen haittaprofiili on erittäin hyvä, mikä tarkoittaa sitä, että vakavat haitat ovat nuorella ikäluokalla harvinaisia.

Rokotteesta saatavan hyödyn suhde haittoihin on tutkimusten mukaan paljon suurempi. Nohynekin mukaan haittoja ei silti pidä vähätellä.

Nohynekin mukaan vakavia haittoja voivat olla allergiset reaktiot ja sydänpussintulehdukset. Allergisia reaktioita ilmenee yksi jokaista sataatuhatta rokotettua kohden. Sydänpussintulehduksia ilmenee noin 50 jokaista miljoonaa rokotettua kohden.

– Nämä ovat hyvin harvinaisia ja hoidettavissa, ja lapsi palautuu näistä terveeksi, Nohynek sanoo.

Rokotteen lievemmät haitat lapsille ovat hyvin samanlaiset kuin aikuisille.

– Päänsärkyä, väsymystä, lihassärkyä ja pistospaikan kipua. On tulkittu, että lähes sadan prosentin suojalla hyötyhaittasuhde on kuitenkin runsaasti hyödyn puolella. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja