Mainos

Tällainen taisteluvaunu sytytti Makarovin

Presidentti Sauli Niinistö kertoi eilen MTV3:lle venäläisen asevoimien komentaja Nikolai Makarovin olevan kiinnostunut aseostoista Suomessa. Mutta miksi suomalaiset aseet kiinnostavat Nato-varoittelullaan närkästystä herättänyttä venäläiskomentajaa?

Makarovin innostuksen suomalaisaseeseen saattaa selittää se, että Patria AMV –ajoneuvojen suuri kantavuus mahdollistaa erityyppisten asejärjestelmien kuten konekiväärien, kanuunoiden ja granaatinheitinjärjestelmien integroinnin ajoneuvoon. Patrian 120 mm:n kranaatinheitinjärjestelmä Patria Nemo onkin viimeaikaisten vientikauppojen myötä noussut markkinajohtajaksi tornillisten kranaatinheitinjärjestelmien luokassa.

Kenraali Makarov ei ole ensimmäinen Suomeen aseostoksille hamuava sotilas. Patrialta on jo tilattu yli 1400 AMV 8x8 -panssaroitua pyöräajoneuvoa seitsemälle eri asiakkaalle. Jo sovitut Nemo-kaupat avaavat suomalaisille kranaatinheitinjärjestelmille tien kansainvälisille markkinoille. Nyt Patrialla on siis näköpiirissä 500:n kranaatinheitinvaunun uusi tilaus Itänaapurista.

Ensi kertaa Nemo 120 mm:n kranaatinheitinjärjestelmä esiteltiin asemarkkinoille jo vuonna 2006. Vaunuja on myyty ainakin Arabiemiraattien liiton merivoimille. Viimeksi niitä myytiin Yhdysvaltain hallitukselle. Kaikki tilatut vaunut räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaisiksi. Yhdysvaltojen tapauksessa kranaatinheitinjärjestelmä asennetaan yhdysvaltalaiselle ajoneuvoalustalle.

Venäläiskenraalin kiinnostuksen herättäneen Patria Nemon ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa erinomainen häivetekniikka ja ballistinen suojaus. Heittimellä voidaan ampua niin perinteistä epäsuoraa tulta kuin heittimille ainutlaatuista suorasuuntaustulta.

Myös Nemon koko on käyttäjälleen kompakti. Järjestelmä painaa vain noin 1700 kiloa. Asejärjestelmä on lisäksi erittäin tulivoimainen. Sillä voidaan ampua tuliryöppy, jossa parhaimmillaan viisi kranaattia iskeytyy maaliin lähes samanaikaisesti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.