Tällainen on Minskin sopimus

Ukraina ja kapinalliset sopivat Minskissä uudesta suunnitelmasta, jolla Itä-Ukrainan sota yritetään saada päätökseen.

Minskin rauhansuunnitelma perustuu pitkälti syyskuun sopimukseen. Tässä joitakin sopimuksen avainkohtia:

1. Donetskin ja Luhanskin alueille täydellinen tulitauko 15. helmikuuta klo 00.00. 

2. Kummankin osapuolen raskaan aseistuksen vetäminen yhtä kauas puskurivyöhykkeen luomiseksi. Vyöhyke on 50 kilometriä kaikille 100 millimetrin ja sitä suuremmille tykeille, 70 kilometriä raketinheittimille ja 140 kilometriä raskaimmille raketti- ja ohjusjärjestelmille.  

 • Ukrainan joukot vetäytyvät tämänhetkiseltä rintamalinjalta.  
 • Donetskin ja Luhanskin kapinalliset vetäytyvät 19. syyskuuta Minskissä sovitulta linjalta.  
 • Raskasta aseistusta on ryhdyttävä vetämään pois viimeistään toisena päivänä tulitauon jälkeen ja se on saatava päätökseen 14 päivässä.  

3. Etyj valvoo tulitauon pitävyyttä ja raskaan aseistuksen poisvetämistä.

4. Vetäytymisen jälkeisenä päivänä aloitetaan keskustelu paikallisvaalien järjestämisestä Donetskin ja Luhanskin tietyillä alueilla. Samoin aletaan keskustelut kapinallisten hallussa olevien alueiden tulevaisuudesta. 

5. Anteeksianto ja armahdus Luhanskin ja Donetskin alueen tapahtumissa mukana olleille. Tämä toteutetaan säätämällä vainon ja rangaistukset kieltävä laki.  

6. Panttivankien ja laittomasti vangittujen vapauttaminen ja vaihto päätökseen viimeistään viidentenä päivänä sotilaallisen vetäytymisen jälkeen.  

7. Humanitaarisen avun vapaa jakaminen ja saaminen kansainvälisessä valvonnassa.  

8. Sosiaali- ja talousyhteydet palautetaan. Tämä koskee muun muassa eläkkeiden maksua. Ukraina palauttaa pankkijärjestelmän konfliktialueelle.  

9. Ukrainan koko valtioraja konfliktialueella palautetaan maan valvontaan. Prosessi alkaa paikallisvaalien jälkeisenä päivänä ja on päätöksessä vuoden 2015 loppuun mennessä. Ehtona on perustuslakiuudistus. 

10. Kaikkien ulkomaisten joukko-osastojen, aseistuksen ja palkkasotilaiden vetäytyminen Ukrainasta Etyjin valvomana. Kaikki laittomat ryhmät riisutaan aseista. 

11. Vuoden 2015 loppuun mennessä Ukrainaan uusi perustuslaki, jonka keskeinen osa on vallan hajauttaminen. Tällöin huomioon on otettava Donetskin ja Luhanskin alueiden tiettyjen alueiden erityispiirteet. Lait näiden alueiden erityisasemasta vuoden 2015 loppuun mennessä. 

Lue myös

  Uusimmat

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja