Suomen Jääkiekkoliiton valtakunnallisen Leijona-kiekkokoulun tavoitteena on luoda laadukas malli seuroille kiekko- ja luistelukoulujen toteuttamiseksi pääasiallisesti 3-7 -vuotiaille lapsille.
Leijona-kiekkokoulun taustalla on Jääkiekkoliiton huoli toisaalta lasten vähentyneistä liikuntamääristä ja toisaalta jääkiekkoharrastuksen aloittamisen korkeahkosta kynnyksestä.
Uuden toimintamallin myötä tavoitteena on yhtenäistää kiekkokoulujen sisältöjä ja taata näin entistä laadukkaampaa ja monipuolisempaa liikuntaa pienille kiekkoharrastajille.
- Leijonakiekkokoulun sisältö on pilkottu kolmelle tasolle siihen osallistuvan lapsen oman lähtötason mukaan, joten jokaisella lapsella on mahdollisuus saada ohjausta oman tasoisessa ryhmässään, kertoo Suomen Jääkiekkoliiton nuorisopäällikkö Turkka Tervomaa.
Kynnystä alemmaksi
Seurojen nykyiset luistelu- tai kiekkokoulut ovat usein kestoltaan lyhyitä ja niiden jälkeen jopa 70 prosenttia lapsista jää pois jääkiekkoharrastuksen parista. Leijona-kiekkokoulu on suunniteltu kestämään yhden lapsen osalta jopa kolme vuotta. Turkka Tervomaan mukaan tällä pyritään helpottamaan lasten siirtymistä jääkiekkoharrastuksen pariin ja alentamaan näin ollen kynnystä liittyä mukaan seuratoimintaan.
- Jokainen harjoitustapahtuma on purettu lajiteknisiin harjoituksiin, kuten luisteluun ja kiekon- ja mailankäsittelyyn sekä peleihin ja leikkeihin. Harjoitteet vaikeutuvat tasojen mukaan vuosittain. Kiekkokoulun jälkeen on luontevaa siirtyä seuratoimintaan.
Kiekkokoululaisille ja heidän vanhemmilleen aiotaan opettaa jääharjoittelun lisäksi monipuolisen liikunnan merkitystä.
- Lasten omaehtoisen liikunnan pitäisi kasvaa nykyisestä. Pelkät ohjatut harjoitukset eivät riitä, vaan pelkästään terveeksi aikuiseksi kasvamiseen vaaditaan jo kiekkokouluikäiseltä lapseltakin 15 tuntia liikuntaa viikossa. Urheilijaksi kasvamiseen vaaditaan vielä paljon lisää liikuntatunteja.
Valmiit harjoitteet ohjaajille
Ohjaajien koulutus on myös olennainen osa toimintaa luotaessa valtakunnallista kiekkokoulua.
- Täysin uutta on se, että olemme tehneet seuroille valmiit harjoitusohjelmat kolmeksi vuodeksi. Lisäksi jokainen ohjaaja käy 16 tunnin mittaisen koulutuksen ja tarjoamme heille myös vuosittain täydennyskoulutusta, Tervomaa sanoo.
Jääkiekkoliiton tavoitteena on saada ensimmäisenä vuonna Leijona-kiekkokouluun mukaan sata seuraa. Tämä tarkoittaa jopa 6000 lapsen yhteistä Leijona-kiekkokoulua.
Leijona-kiekkokouluun mukaan lähtevät seurat saavat toimintaansa varten kattavan varustepaketin, joka helpottaa harjoitteiden käytännön läpikulkua. Varustepakettiin kuuluu muun muassa 50 kiekkoa, 50 tennispalloa, 80 pikkutötsää, 10 ringetterinkulaa, 10 pehmopalloa ja 30 pelipaitaa, joita koristaa Finkey-maskotin kuva.
(MTV3)
Leijona-kiekkokoulu tuo laatua junioreiden harjoitteluun - katso video MTV3 Katsomosta (Tulosruutu 27.6.2010)
Sumo video id