Talkoot taloyhtiössä

Monissa taloyhtiöissä pidetään erilaisia talkoita hoitokulujen säästämiseksi: siistitään piha-alueita, maalataan aitoja, siivotaan kellareita ja niin edelleen. Erityisen paljon tällaisia pidetään rivitaloyhtiöissä. Talviaikaan tyypillisiä talkoourakoita ovat lumityöt, joihin liittyy myös tämänkertainen katsojakysymyksemme:

Erään rivitaloyhtiön yhtiökokouksessa päätettiin, että jokainen hoitaa itse yhteisen pihamaan lumityöt vuorollaan ja vuoroviikoin. Samalla päätettiin, että se joka ei tee lumitöitä, hankkii sijaisen tai maksaa huoltoyhtiölle lumitöiden tekemisestä aiheutuneen laskun. Kysymys kuuluu,
onko jokaisen osakkaan suostuttava yhtiökokouksessa päätetyn mukaiseen menettelyyn?

Kysyimme asiasta Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistys ry:n neuvontalakimies Simo Vihemäeltä:

Onko talkoisiin osallistumaton korvausvelvollinen tekemättömästä talkoopanoksestaan?

"Ei ole. Talkoisiin ei ole minkäänlaista osallistumisvelvoitetta, vaan se on täysin vapaaehtoista. Jos joitakin hankkeita ei saada vietyä läpi talkoovoimin vaan joudutaan palkkaamaan ulkopuolinen, kustannukset peritään
normaaliin tapaan yhtiövastikkeen kautta. Talkoisiin osallistumattomilta ei voi erikseen periä korvausta tekemättömästä talkootyöstä."

Mitä talkoisiin yleensä tulee, niillä on tietyt vastuusäännökset. Talkootyöntekijän vakuutusturva on aina varmistettava.

"On syytä ottaa ns. talkoovakuutus, joka kattaa mahdolliset tapaturmat.Tyypillinen tapaus on esimerkiksi tikkaiden kaatuminen räystäskouruja puhdistettaessa."

Hallituksen on huolehdittava, että talkootyöntekijät ovatvakuutettuja.

Toisaalta taloyhtiö ei kuitenkaan ole vastuussa esimerkiksi siitä, jos lumityötalkoissa mukana oleva liukastuu sen takia, että joku toinen on hiekoittanut oman pihaosuutensa huonosti. Tästä on korkeimman oikeuden
päätös vuodelta 1995. (Korkeimman oikeuden päätös 1995:169) Ulkopuoliseen kulkijaan nähden tilanne on kuitenkin sama kuin aina muulloinkin, Vihemäki muistuttaa:

"Jos taas joku ulkopuolinen liukastuu yhtiön pihamaalla, yhtiöllä on korostetun huolellisuuden velvoite siitä riippumatta, onko pihamaa hoidettu talkootöillä tai jonkun muun toimesta."

Talkoisiinhan kuuluu aina tietynlainen kestitys - pitäähän talkooväen saada ruokaa ja juomaa. Voiko niitä kattaa vastikkeella?

"Kohtuulliset kestityskustannukset on mahdollista kattaa yhtiövastikkeella. Se tarkoittaa käytännössä sitten makkara-limu-linjan ruokalistaa: rapujuhlat eivät onnistu. Paitsi jos sitten joku haluaa tarjota - sille ei
luonnollisesti ole mitään estettä."


(JKA 14.12.2003)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja