Täksi päiväksi ennustettu rajua myrskyä – miksi myräkkä nimettiin Valioksi jo etukäteen?

Ilmatieteen laitos nimesi täksi päiväksi ennustetun myrskyn tiedotteessaan jo etukäteen Valioksi perjantain nimipäiväsankarin mukaan. Aiemmin Suomessa myrskyt nimettiin vasta jälkikäteen, jos ne olivat erityisen voimakkaita tai aiheuttivat laajaa vahinkoa.

Perjantain myrskystä ennustetaan sen verran voimakasta, että Ilmatieteen laitoksella päätettiin antaa myrskylle nimi jo etukäteen.

– Myrsky nimetään nimipäiväkalenterin mukaan jälkikäteen, jos se aiheuttaa laajaa vahinkoa. Tai jos näyttää, että myrsky voisi aiheuttaa vahinkoa, se voidaan nimetä etukäteen. Tätä käytetään kuitenkin hyvin harkitusti, rajatapauksia ei aleta nimetä, sanoo päivystävä meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Aiemmin myrskyjä nimettiin Suomessa yleensä vasta jälkikäteen. Jari Tuovinen muistelee, että myrskyjä nimettiin etukäteen loppuvuonna 2013 myrskyjonossa, kun tulossa olivat Eino, Oskari ja Seija.

– Jos vertaa 2000-luvun alkuun, niin mahdollisuus ennustaa myrskyjä etukäteen on nykyään parempi, sanoo Jari Tuovinen.

Tänä ja viime vuonna myrskyjä on ollut melko vähän. Viime vuosilta Einon, Oskarin ja Seijan lisäksi muistetaan esimerkiksi Tapani-myrsky joululta 2011 ja Antti-myrsky marraskuulta 2012. Kesäisin on nimetty joitain ukkosiin liittyviä rajuilmoja, vaikka keskituuli ei olekaan ollut myrskylukemissa. Heinäkuussa 2014 myllersi Helena-rajuilma. Kesällä 2010 rajuilmoista nimen saivat Asta, Veera, Lahja ja Sylvi.

Tuovisen mukaan myös osassa Keski-Eurooppaa syvimmät matalapaineet nimetään etukäteen, samoin Norjassa. Perjantain Valio-myrsky on Norjassa Roar.

Yhdysvalloissa hurrikaanit nimetään etukäteen aakkosjärjestyksen mukaan niin, että kauden ensimmäinen myrsky alkaa a-kirjaimella. Myös talvimyrskyjä on nimetty Yhdysvalloissa viime vuosina etukäteen tehdyn nimilistan mukaan.

Perjantain myrskyennusteet MTV:n sääsivustolla.

Uusimmat