Takatalvi tulossa? Sadolle pahinta olisi jääpolte

Vähälumisen talven pakkaset ovat paikoin kellastuttaneet syysviljojen oraiden maanpäällisiä osia, mutta sato ei ole vielä uhattuna.

Jos viljan tyven kasvupiste on kestänyt talvehtimisen hyvin, sato on normaali, kerrotaan Maa- ja metsätalouden tutkimuskeskuksesta.

Jos kasvu herää liian aikaisin, yöpakkaset voivat vielä vioittaa oraita. Jos vesi makaa pellolla, pahin uhkakuva olisi jääpolte. Useita päiviä jatkuessaan jääpolte voi tuhota sadon. Pulma koskee etenkin Pohjanmaan tulva-alueita, jos oraat ovat pitkään jäässä.

Liika vesi haittaa myös sulan maan aikaan, kun ravinteet valuvat pelloilta pois. Lämpimien säiden jatkuessa ilman yöpakkasia syysviljasato voi aikaistua huomattavasti.

Lumihomeriski on varsin pieni, koska lumi satoi jäätyneeseen maahan. Kahukärpästä vastaan tehtyjen ruiskutusten vaikutukset nähdään keväämmällä, sillä tuhohyönteisen toukka syö oraan kasvupisteen.

Viime syksy oli otollinen syysviljojen kylvölle. Syysvehnän kylvöala kolminkertaistui ja syysrukiin kaksinkertaistui edellisvuodesta.  

Lue myös:

    Uusimmat