Taivaalla hehkuneet aavemaiset pallot hämmensivät suomalaisia viime yönä: Nasalla näppinsä pelissä

Valoilmiö Lapin yössä 0:40

Viime yönä etenkin Pohjois-Suomen taivaalla nähtiin erittäin erikoinen valoshow.

Ursan Taivaanvahti- havaintojärjestelmään on lähetetty useita kuvia, joissa näkyy sinistä, vihreää ja violettia väriä hehkuvia pallomaisia ja pilvimäisiä muodostelmia.


Ursan tähtiharrastusryhmä Zeniitti kertoo Facebook-sivuillaan, että ilmiön aiheutti Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasan suorittamien tutkimusrakettien laukaisu. Laukaisut oli tehty Norjassa, mutta ilmiö näkyi öisellä taivaalla pitkälle.


Kokenut revontulien kuvaaja hämmästyi erikoista näkyä

Kittilässä asuva Timo Koivisto on harrastanut revontulien kuvausta useiden vuosien ajan. Koivisto ei ollut viime yönä tietoinen rakettikokeiluista. Taivaalle yllättäen ilmestynyt erikoinen näky saikin kokeneen kuvaajan hämilleen.

– Siihen tuli sininen pilvimäinen pieni pallo ja yhtäkkiä tuli neljä helmiäisen vihreää palloa. Ne alkoivat toistua ja mennä pohjoista kohti. Ihmettelin, että mitä sieltä taivaalta tipahtaa. Erityisesti kuvion säännöllisyys ihmetytti, Koivisto kertoo MTV Uutisille.

Koivisto kertoo katselleensa erikoista näytelmää puolisen tuntia, jonka jälkeen hän poistui kotiinsa katsomaan ottamiaan erikoisia kuvia.

– Mietiskelin, että jos minä laitan tällaisen kuvan jakoon, niin ihmiset miettivät, että olen käsitellyt kuvan jotenkin. Aamulla sitten sain selityksen asialle.

Nasa tehnyt aiemminkin vastaavia kokeiluja

Popular Science -sivustolla kerrotaan tarkemmin Nasan tekemistä vastaavista kokeiluista.

Niissä maapallon yläilmakehään ammutaan raketti, joka pudottaa ilmaan pieniä säiliöitä, jotka sisältävät pimeässä hohtavia aineita.

Säiliöt purskahtavat taivaalla värikkäiksi pilviksi. Leijuessaan taivaalla hohtavat pilvet antavat tutkijoille lisätietoa ionosfääristä. Tällä tavalla pyritään saamaan tietoa mm. revontulista.

Lue myös:

    Uusimmat