Mainos

Taiteilijatiloista suuri pula - uusin residenssi ristittiin Hupeliksi

Sininen taivas, mäntymetsä ja jykevä hirsitalo Pielisen rannalla. Siitä on Hupeli tehty. Sisällä Hupelin pirtissä on tilaa hengittää. Ensimmäinen asukas odottaa jo malttamattomana.

— Kuvittelen silmissäni semmoisen ison ateljeetelineen mihin ripustaisin semmoisen kaksi metriä suuren kankaan, sitten alkaisi tapahtua, unelmoi taidemaalari Kaarina Karjalainen.

Suomen uusin taiteilijaresidenssi avataan huomenna Lieksan Vuonislahdessa Pielisen rannalla. Taiteilijatalo Hupeli on syntynyt paikallisten taiteilijoiden kuvanveistäjä Eva Ryynäsen ja kirjailija Heikki Turusen työn innoittamina. Residenssin nimi on Turusen erään pääteoksen nimi.

Taiteilijoita kuunneltiin

Rakennusmiehet viimeistelevät taiteilijataloa muuttokuntoon. Suunnittelussa kuunneltiin taiteilijoiden toiveita.

— Esimerkiksi ateljeetilat ajateltiin sijoittaa niin, että kun aurinko nousee idästä, niin ikkunat olisivat sinne päin, kertoo Kari Saastamoinen Vuonislahden Taiteilijatalo ry:stä.

Hupelissa on kolme asuntoa ja työskentelytilat kuvataiteelle ja kirjoittajille. Talo on 10 kuukautta taiteilijakäytössä. Keskikesällä se toimii kulttuurimatkailukohteena.

Suomessa on kymmeniä taiteilijaresidenssejä, joissa luomistyön tuskaa voi helpottaa. Tilat ovat kuitenkin tarpeeseen nähden kortilla.

— Taiteilijaresidensseistä on pulaa ja parhaisiin on kuulemma jonotusta. Tietoni mukaan Hupeliinkin on tulijoita, sanoo kirjailija Heikki Turunen.

Myös tutkijat ovat halutessaan tervetulleita Hupeliin.

Kotoisat näkymät

Hupelin pirtistä on näköyhteys kirjailija Turusen lapsuudenmaisemiin, siihen metsään, jossa hän muilta salaa riipusti ensimmäisiä runojaan.

- Tämä paikka on sellaista sielunmaisemaa, mitä me elimme. Siinä mielessä se on oikein otollinen paikka tälle talolle, Turunen sanoo.

Hupeli on myös kansallinen kulttuurihanke. Se kokoaa Pielisen rannoilla syntynyttä monipuolista lieksalaista taide-elämää.

Katso Heikki Turusen haastattelu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.