Taiteellisia tatuointeja naisille

Kaunis tatuointi on kuin kestävä koru. Helmi tapasi tatuoijan, joka tekee tatuointeja taiteena eikä liukuhihnatyönä. Taidetta löytyi myös liikkeen seiniltä!

Liskogalleriassa, yhdistetyssä taidegalleriassa ja tatuointiliikkeessä, on joka puolella kiemuroita, värejä ja tuijottavia silmiä. Omistaja, taiteileva tatuoija Thérèse Österholm on itsekin väripilkku mustapinkkeine rastoineen. Entinen mainostoimiston AD pisti muutama vuosi sitten työelämänsä uusiksi ja ryhtyi opiskelemaan tatuoijaksi.

– Olen maalannut tauluja jo monen vuoden ajan. Tatuoimiseen laajentaminen tuntui luonnolliselta. Iho on vain erilainen taustamateriaali, Thérèse kertoo.

Tatuoija lisää, että häntä kiehtoo tatuoimisessa se, että taideteos tulee ihmiseen. Tatuoiminen on haastavaa, sillä jokainen viiva on pysyvää. Epäonnistuneen tatuointiviivan päälle ei voi sutia maalia yhtä helposti kuin taulun päälle.

Tatuoitu nainen

Suurin osa, arviolta 70 prosenttia, Thérèsellä käyvistä asiakkaista on naisia. Ottavatko naiset mieluummin tatuointinsa naisella vai vetoaako Thérèsen tatuointityyli erityisesti naisiin, sitä on vaikeaa sanoa.

Muutama vuosi sitten naisten tatuointitrendejä olivat kiinalaiset kirjaimet ja käsiä kiertävät nauhat.

– Tällä hetkellä naiset ottavat hyvin monenlaisia kuvia. Minulta halutaan paljon taulujeni tyylisiä kuviointeja, esimerkiksi koukeroisia ornamentteja. Perinteiset ruusut ja perhoset ovat vähentyneet, Thérèse sanoo.

Tatuoija lisää, että nykyään naiset haluavat yksilöllistä jälkeä. Harva valitsee näytekirjoista valmista tatuointia, vaan useimmiten tatuointi suunnitellaan tatuoijan kanssa yhdessä.

Vaikka tatuointitrendit muuttuvat, tatuointeja otetaan edelleen samoihin kehonkohtiin.

– Suosituimpia kohtia ovat olkapää, nilkka ja ylä- ja alaselkä. Nilkkoja tatuoidaan erityisesti keväisin. Harva hankkii älyttömän pientä tatuointia, vaan usein tatuoinnit ovat 15-20 senttiä leveitä.

Kokonaisuus ennen kaikkea

Jos mieli halajaa koristetta kehoon, Thérèse kehottaa miettimään vartaloa kokonaisuutena. Tunnettu totuus on, että yhden tatuoinnin hankkinut haluaa lähes aina toisen ja ehkä kolmannenkin kuvan. Keho, jonka tatuoinnit ovat kaikki kovin erityylisiä, voi näyttää sekavalta.

Erityisesti kaksilahkeisten kuulee toistelevan, etteivät tatuoinnit sovi naisen kehoon. Mitä Thérèse sanoisi tällaisille miehille?

– Ehkä nämä miehet ovat nähneet vain tietyntyylisiä tatuointeja naisilla. On toki yksilöllistä, mikä sopii kenellekin, mutta eivät tatuoinnit aina kaunista naista. Itse vertaisin tatuointia koruun. Kaunis tatuointi kaunistaa naista samalla tavalla kuin hänelle sopiva koru, Thérèse sanoo.

Ja ainakin naiset pesevät miehet yhdessä asiassa! Yllättävää kyllä, naiset kestävät tatuoimisen aiheuttamaa kipua paremmin kuin miehet:

– Naiset ovat kokemukseni mukaan sinnikkäämpiä kestämään tatuointikipua. Miehet kestävät ehkä muunlaista kipua naisia paremmin, mutta kahden kolmen tunnin ihon raaputtaminen on monelle miehelle naisia kivualiaampaa.

Takaisin taiteeseen

Onko tatuoiminen taidetta? Thérèse vastaa epäröimättä, että on. Tatuointi on uniikki.

– Ehkä esimerkiksi kiinalaisten merkkien kopimoiminen ihmisen iholle on käsityöläisyyttä, mutta kun tatuointi suunnitellaan yksilöllisesti, on mielestäni kyseessä taide. Iholle on teknisesti paljon vaikeampaa tehdä kuviointeja kuin paperille tai maalauspohjalle. Iho liikkuu, elää, Thérèse miettii.

Tosin Thérèsellä nämä kaksi eri taiteenlajia syntyvät hyvin erilaisissa olosuhteissa. Tatuoiminen on sosiaalinen tapahtuma, ja Thérèse kertoo tatuoimisen ihmiskontaktien olevan hyvin palkitsevia. On mukavaa nähdä asiakkaan ihaileva reaktio, kun tatska on vihdoin valmis. Tauluille syntyvä taide taas vaatii ympärilleen hiljaisuutta.

– Alun perin haaveilin, että olisin maalannut täällä liikkeessä tauluja aina silloin kun on hiljaisempaa. Ei se onnistunut. Vaadin ympärilleni rauhaa ja todellista hiljaisuutta, jotta mielikuvitukseni pääsee maalatessa valloilleen. Esimerkiksi viime kesänä maalasin innokkaasti ystäväni mökillä vain pörräävä kärpänen seuranani, hän kertoo.

Nyt nämä viime kesänkin tuotokset kurkistelevat Liskogallerian seiniltä. Taulujen ja tatuointien tekeminen on siinä mielessä hauska yhdistelmä, että useamman kerran asiakkaat ovat napanneet tatuointi-idean Thérèsen taulusta:

– Joskus asiakas on huomannut näyteikkunassa taulun, kävellyt sisään ja sanonut, että haluan samanlaisen tatuoinnin kuin näyteikkunan taulussa!

Teksti: MTV3/Helmi/Emmi Maaranen

Kuvat: Emmi Maaranen, Thérèse Österholm, jutun pääkuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat