Taistelussa maaseudun sieluista puhutaan nyt "prinsessoista" ja "likaisesta sodankäynnistä" – näin Halla-aho ja Kurvinen täsmentävät tukipuheitaan

2:06
Video: Perussuomalaisten ja keskustan välinen nokittelu maaseudun tuista jatkuu.

Keskusta ja Perussuomalaiset kisaavat kevään kuntavaaleissa maaseudun äänistä ja se näkyy puolueiden puheissa. Keskusta haastaa Jussi Halla-ahoa hänen näkemyksistään maaseudun tukemisesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tyrmistytti keskustalaisia lauantaina MTV:n Uutisextran haastattelussa sanomalla, että maaseudulla asuvilla ihmisillä on halu tulla toimeen omalla työllään, eikä ”ketkutella kepulaisella tukipolitiikalla”.

Muun muassa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen on pitänyt Halla-ahon kommenttia maaseudun ihmisiä halveeraavana.

MTV Uutiset kysyi tänään Halla-aholta, mitä hän tarkalleen ottaen tukikommentillaan tarkoitti.

– Me emme aja tukien lopettamista vaan tukiriippuvuuden vähentämistä. Perussuomalaiset puolustaa koko maan elinvoimaisuutta. Ymmärrämme, että tiettyä infrastruktuuria ei voida pitää kaikkialla Suomessa yllä ilman tiettyjä valtion sisäisiä tulonsiirtoja eli käytännössä valtionosuusjärjestelmää, jota me emme ole kritisoineet, Halla-aho sanoo.

Halla-aho korostaa juuri elinvoimaisuutta ja sen edistämistä.

– Ja ainoa tapa edistää tätä aitoa elinvoimaisuutta on se, että luodaan edellytyksiä uusien työpaikkojen syntymiselle. Sekä se, että vaikutetaan ihmisten asumisen ja liikkumisen kustannuksiin, hän sanoo.

Keskusta: Elinvoimaan tarvitaan tukia

Keskustan Antti Kurvinen puolestaan korostaa, että elinvoimaa varten tarvitaan myös valtion tai EU:n tukea.

– Jos halutaan sijoittajia ja vientiyrityksiä, niin niitä tukiaisiakin tarvitaan. Vaikkapa investointitukia, joita maksavat työ- ja elinkeinoministeriön alaiset virastot, kuten Ely-keskukset. Esimerkiksi EU:n tuilla on Lapin matkailua nostettu ylöspäin, Kurvinen sanoo.

Keskusta kannattaa maakuntiin maksettavia yritystukia. Kurvinen korostaa myös sitä, että maaseudulla toimii jo merkittäviä vientiyrityksiä.

– Halla-ahon tilannekuva on väärä, koska meillä on maaseudulla monia menestyviä vientiyrityksiä, esimerkiksi Ponsse Pohjois-Savossa, Kurvinen painottaa.

Kurvisen mukaan Halla-aho on jo aiemmin halunnut vähentää maaseudun saamia tukia.

– Viime kuntavaalien alla Halla-aho on sanonut, että pitää puuttua kuntien verotulojen tasaukseen, ja pienten kuntien valtionosuuksiin, Kurvinen kertoo.

Halla-ahon mielestä keskusta pyrkii pitämään yllä maaseudun tukiriippuvuutta.

– Keskusta haluaa olla se, joka sääntelee tukihanaa ja tekee itseään tarpeelliseksi maaseudun asukkaille, Halla-aho toteaa.

”Likaista sodankäyntiä”

Keskustan ja Perussuomalaisten nokkapokka johtuu siitä, että molemmat pyrkivät saamaan paljon ääniä maaseutuvaltaisista kunnista. Perinteisesti keskusta on ollut vahva näissä kunnissa, mutta nyt Perussuomalaiset yrittää haastaa keskustan.

Halla-ahon mielestä Kurvinen on käyttänyt Perussuomalaisten arvostelussa muunneltua totuutta, koska Perussuomalaiset ei ole esittänyt tukien lopettamista.

– Keskustalla on nyt hätä kädessä ja paniikki päällä. Nyt nähdään merkkejä siitä, että kepu aloittaa likaisen sodankäynnin kuntavaalikampanjassaan. Siihen loppuu keskustan hallitustaivalkin, jos se saa perusteellisen selkäsaunan kuntavaaleissa, Halla-aho sanoo.

Kurvisen mukaan Perussuomalaiset on huono sietämään arvostelua.

– Minusta Halla-aholla ja Perussuomalaisilla on se ongelma, että ne haukkuvat muita puolueita ja poliitikkoja ja esittävät huonosti perusteltuja väitteitä muista, mutta ovat itse se sadun prinsessa, joka saa mustelmia pienestä herneestä patjan alla.

– Heidän pitäisi kestää kritiikkiä. Kannanottoja pitää voida kritisoida. Heti ollaan uhriutumassa, kun on se herne patjan alla. En ymmärrä tätä kaksoisstandardia, Kurvinen lataa.

Kuntavaalien lähestyessä "prinsessoista", "likaisesta sodankäynnistä" ja muista värikkäistä termeistä kuullaan todennäköisesti lisää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja