Mainos

Taistelu rikkakasveja vastaan – kaikki keinot sallittu!

Rikkakasvit ovat ärsyttävän elinvoimaisia, kun muita kasveja pitää helliä ja hoitaa kaikin keinoin. Minkälaisia aseita rikkakasveja vastaan on tarjolla ja miten kannattaa menetellä?

Rikkakasvi on yksinkertaisesti sellainen kasvi, joka kasvaa siellä missä sen ei pitäisi. Täysin rikkakasviton puutarha on mahdottomuus, mutta hyvillä tuotteilla ja välineillä puutarhuri voi pitää ne kurissa.

Toisaalta monet rikkakasvit ovat syötäviä ja sitä paitsi melko maukkaitakin, esimerkiksi muinoin viljelty jauhosavikka sekä rantaminttu käyvät salaatin sekaan tai ruokia koristamaan!

Väärässä paikassa kasvaessaan rikkakasvit kuitenkin kilpailevat istutettujen kukkien ja hyötykasvien kanssa kasvutilasta, valosta, ravinteista ja vedestä. Kukkapenkeissä, koristekasvien, pensaiden ja puiden joukossa rikkakasvit luovat hoitamattoman ja ränsistyneen vaikutelman. Siispä toimeksi!

Rikat pelkäävät lannoitusta

Jos rikkakasvit ovat jo saaneet istutuksista yliotteen, saattaa kannattaa uhrata yksi kesä ei-toivottujen kasvien perusteelliseen hävittämiseen. Mikäli siis sielu sietää jättää istutukset yhdeksi kesäksi tekemättä, puutarhan voi jättää kesannolle. Kesäkukkia voi istuttaa ruukkuihin, mutta kukkapenkit käännetään aina kun rikkakasvien havaitaan lähtevän kasvuun.

Kun puutarhakasveja sitten toden teolla lähdetään taas kasvattamaan, ensimmäinen askel rikkakasvien kurissa pitämisessä on varmistaa, ettei puutarhaan ostettavassa mullassa ole jo valmiiksi rikkakasvien siemeniä.

Ei myöskään kannata seisottaa multaa päiväkaupalla tontilla kottikärryissä: sangen monet rikkakasvit ovat monivuotisia, ja niille on kehittynyt uskomaton eloonjäämiskyky.

Valitse istutettavaksi mahdollisimman isoja taimia ja istuta ne riittävän tiheästi, jotta rikkakasveille jää mahdollisimman vähän tilaa iskeä kiinni. Jos jätät istutuksillesi "kasvunvaraa" myöhempiä vuosia varten, harkitse sopivien kesäkukkien istuttamista tyhjiin paikkoihin ensimmäisen kesän ajaksi.

Lannoita runsaasti ja muista myös kalkki. Monet rikkakasvit viihtyvät parhaiten niukkaravinteisessa mullassa. Lannoitus ja kalkitseminen saavat useimmat puutarhakasvit viihtymään hyvin ja kasvamaan kunnolla, jolloin tunkeilijoille jää luonnostaan vähemmän elinmahdollisuuksia.

Kitkijän mekaaniset ja kemialliset aseet

Mekaaninen torjunta on yhtä vanhaa kuin kasvinviljely. Mitä pienemmät ja hennommat rikkakasvit, sitä helpompaa niiden kitkeminen on. Mitä useammin kasvien välit käydään läpi, sitä helpommalla kitkijä pääsee ja sitä vähemmän yksittäisiä kasveja tarvitsee kiskoa voimalla irti. Tylsää mutta palkitsevaa työtä!

Pieniä siemenrikkakasvien taimia voi torjua myös liekittämällä eli polttamalla ne paikallisesti. Pikkuliekittimiä myyvät rautakaupat, puutarha- ja maatalousmyymälät. Unohda kauhukuvat elokuvien tulimyrskyistä; vaikka tulen kanssa onkin aina oltava varovainen, liekin saa kohdistettua pieneenkin maaliin.

Kemiallisia rikkakasvien torjuntamenetelmiä taas on esimerkiksi Roundup. Aine vaikuttaa käsiteltävän kasvin lehtivihreän kautta, joten riittää kun pienikin osa kasvista joutuu kosketuksiin aineen kanssa. Voit esimerkiksi sipaista rikkakasvin lehteä aineeseen kostutetulla pensselillä (varo tippoja!).

Aine imeytyy lehdistä koko kasviin ja estää samalla lehtivihreän tuotannon. Sen takia kasvi kellastuu ja kuihtuu pois juuristoa myöten. Sitä käytettäessä on kuitenkin muistettava suojata lähistön muut kasvit esimerkiksi ämpäreillä käsittelyn ajaksi.

Roundup ei vaikuta maassa, joten kukkasipuleita ei tarvitse suojata, jolleivät maanpäälliset osat ole jo alkaneet kurkistella ylös mullasta. Hiekkatiellä kasvavat rikkakasvit on helpointa tuhota suihkutettavalla Roundupilla. Vältä kävelyä hiljattain käsitellyllä alueella, ettei ainetta kulkeudu kenkien pohjissa hyötykasveihin.

Teksti: Hanna Myllys / Mediafocus

Kuvat: Transmeri ja Lehtikuva

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.