Mainos

Taidemaalari Armas Vainio kuoli

Taidemaalari, professori Armas Vainio on kuollut. Vainio kuoli maanantaina Vaasassa pitkän ja vaikean sairauden murtamana. Hän oli kuollessaan 79-vuotias.

Vaasassa 6. marraskuuta vuonna 1923 syntynyt Armas Vainio oli pohjalainen veteraanitaidemaalari, joka nuoruutensa kansainvälisen kauden jälkeen omisti uransa eteläpohjalaisen talonpoikaiskulttuurin ja -maiseman kuvaamiseen.

Vainion aiheita olivat lakeuden jokilaaksot, peltoaukeat, pihapiirit, tupainteriöörit ja jäyhä körttikansa. Karhean hellästi Vainio kuvasi pihojen ja piennarten kukkia: syreeniä, ukonkukkaa,nappikukkaa, keltakukkaa. Pelargonia kukkii usein Vainion "ikkunamaalauksissa", joissa taiteilija liittää yhteen tuvan ja pihan. Asetelma pysyi Vainion tuotannossa varhaisista vuosista, joskin se myöhemmissä teoksissa rakentui yhä useammin sinikuvioisen maitokannun varaan.

Taideopintonsa Vainio aloitti Vaasan taideyhdistyksen piirustuskoulussa sodasta palattuaan ja jatkoi 1948 Helsingissä Vapaassa taidekoulussa opiskellen samalla Ateneumin iltalinjalla. Taidekoulun jälkeen Vainio opiskeli 1951 Firenzessä Accademia di Belle Artissa. Suomen taideakatemian kolmivuotisnäyttelyssä Vainio oli mukana 1953. Italian tuomisina Vainiolla oli hienostuneita arkkitehtuuriaiheita ja hedelmäasetelmia. 1960-luvulla hänellä oli informalistinen kautensa, kunnes hän lopulta omistautui eteläpohjalaisille talonpoikaisaiheille.

Vainio oli Suomen taidemaalariliiton jäsen sekä Pohjalaisen taiteilijaliiton ja Vaasan taiteilijaseuran kunniajäsen. Hän kuului Kuvataiteilijaseniorien yhdistykseen ja oli taiteilijaryhmä Botnian perustajia ja Waasa-ryhmän jäsen. Professorin arvon Vainio sai 1981. Nimeään kantavan taidesäätiön hän perusti 1991.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.