Täällä maksetaan Suomen kovinta kuntaveroa – kyläravintolaa pitävä Marja-Liisa: "En ole saanut kunnalta käytännössä yhtään mitään"

Jämijärven kunnassa Satakunnassa maksetaan 22,5 prosentin kunnallisveroa. Kunnan yrittäjät kertovat arjesta pienessä muuttotappiokunnassa.

Kuntataloudella menee huonosti, mutta veroprosenttiaan nostaa vain harva. Miksi? Katso video!

Tänään julkaistujen tilastojen perusteella Suomen korkeinta kunnallisveroa maksetaan Jämijärvellä, Reisjärvellä ja Teuvassa, joissa kunnallisveroprosentti on 22,5.

Pienin lukema on puolestaan Ahvenanmaan Jomalassa, jossa kunnallisveroa maksetaan 16,5 prosenttia. Manner-Suomen pienin lukema on Kauniaisten 17 prosenttia.

Kyläravintola 261:ä Jämijärvellä pyörittävä Marja-Liisa Vartio valittelee veroprosentin olevan valtava.

– Kyllä se näkyy arjessa. Ei ole enää sellaista asiakasmäärää, mikä on aiemmin ollut. Olen tehnyt tätä 23 vuotta. 63 asiakasta on kuollut, eikä uusia asiakkaita ole hirveästi tullut, Vartio sanoo.

"Myös yrittäjät tarvitsevat tukea"

– En ole saanut käytännössä yhtään mitään, Vartio toteaa kuntansa palveluista.

Jämijärvellä toimii muun muassa päiväkoti, esiopetus, peruskoulu, kirjasto sekä terveydenhoidon peruspalvelukeskus. Vartio kuitenkin kertoo käyttävänsä läheisen Kankaanpään palveluja.

– Vanhukset ja lapset tarvitsevat apua, mutta myös yrittäjä tarvitsee tukea. En ole sellaista nähnyt.

Vartio on omien sanojensa mukaan taloudellisesti pohjalla, eikä tunnelin päässä näy valoa.

– Ei se Jämijärvellä ole siitä kiinni, että on joku toinen kuppila vieressä kilpailemassa. Se johtuu siitä, että asiakkailla ei ole rahaa, kun kaikki viedään.

Ravintolanpitäjä: Palvelut vähenevät kaiken aikaa

Jossain määrin samat tuntemukset jakaa Kekkerikeittiö Ritakorpea pyörittävä Tuula Ritakorpi.

– Ainahan ne verot ovat ikäviä, kun katteet ovat muutenkin pieniä, Ritakorpi hymähtää.

– Palvelut vähenevät kaiken aikaa. Kunnalla on toki koulut, kirjasto ja kuntosali, mutta aika vähän saan sieltä mitään.

Ritakorpi ymmärtää Jämijärven olevan samassa hankalassa tilanteessa, jossa moni suomalainen kunta painii.

– Sama suunta näkyy olevan kaikilla muillakin pikkukylillä. Kunnallisverot nousevat, ja palvelut vähenevät. En tiedä, miten tässä ruvetaan yritystä pyörittämään, Ritakorpi pohtii.

Parturi-kampaaja: "Onhan tämä vaikea tilanne"

Parturi-kampaamoa pyörittävä Johanna Äikäs on huolissaan siitä, karkoittaako korkea veroprosentti potentiaaliset uudet asukkaat. Samalla hän kuitenkin ymmärtää kunnan korkeaa veroastetta.

– Ei se tietysti hyvä asia ole, mutta toisaalta asukkaana täytyy toivoa, että meillä säilyisi palveluita mahdollisimman hyvin.

Jämijärveä on kuntaliitoskaavailussa sovitettu liitettäväksi viereiseen Kankaanpäähän. Äikäs kuitenkin pelkää, että kunnan perusterveyspalvelut saatettaisiin ajaa tämän myötä alas.

– Onhan tämä vaikea tilanne. Täytyy toivoa, että meillä täällä pienessä kunnassa jotain olisi, Äikäs tiivistää.

Lue myös:

    Uusimmat