Marjayhtiön toimitusjohtajalle syytteet 56 törkeästä ihmiskaupasta thaimaalaisten marjanpoimijoiden jutussa

Syyttäjä on nostanut syytteitä laajassa marja-alan ihmiskauppajutussa. Kiantaman toimitusjohtajaa Vernu Vasuntaa syytetään yhteensä 56 törkeästä ihmiskaupasta, kertoo Syyttäjälaitos tiedotteessaan. Tiedotteen mukaan syytteet nousivat myös Vasunnan thaimaalaiselle liikekumppanille.

– Syyte koskee thaimaalaisia marjanpoimijoita, jotka on saatettu luonnonmarjojen keräämistä sisältävään pakkotyöhön ja muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin. Epäillyt teot ovat tapahtuneet vuonna 2022 eri puolilla Suomea. Asianomistajien rekrytointi marjanpoimintaan on tapahtunut Thaimaassa, tiedotteessa sanotaan.

Syyttäjän mukaan epäillyt ovat kiistäneet syyllisyytensä. STT ei ole tavoittanut Vasuntaa kommentoimaan asiaa.

Polarican osuus syyteharkinnassa

Poliisi kertoi Kiantamaa ja toista marja-alan yhtiötä Polaricaa koskevan esitutkinnan valmistumisesta marraskuussa. Polarican osalta juttu on vielä syyttäjillä syyteharkinnassa.

Valmistuneesta esitutkinnasta poliisi kertoi, että thaimaalaisiin marjanpoimijoihin epäillään kohdistuneen laajaa riistoa ja hyväksikäyttöä Suomessa. Poimijoiden epäillään keränneen suomalaisyhtiöille marjoja pakkotyönomaisissa olosuhteissa.

Tutkinnan siirtyessä syyttäjälle viittä ihmistä epäiltiin törkeästä ihmiskaupasta. Esitutkinnassa poliisi kertoi tavoittaneensa noin 170 asianomistajaa eli epäiltyä uhria, jotka ovat olleet poimimassa luonnonmarjoja Suomessa.

–  Esitutkinta laajentui tutkinnan edetessä, ja lopulta tästä tuli huomattavan suuri kokonaisuus. Mahdollisia asianomistajia on yli 2 000, ja he ovat pääosin Thaimaassa, sanoi tiedotteessa tutkinnanjohtaja Teemu Mäntyniemi keskusrikospoliisista (KRP).

Mittavat vakuustakavarikot

Kiantamaa ja Polaricaa yhdistää thaimaalaisnainen, jonka yritystä kumpikin on käyttänyt saadakseen poimijoita Suomeen. Yhteys ilmenee myös käräjäoikeuden tekemistä vakuustakavarikkopäätöksistä. 

Viime keväänä käräjäoikeus määräsi Polarican ex-toimitusjohtajan Jukka Kriston omaisuutta vakuustakavarikkoon yli miljoonan euron edestä ja Vasunnan yli 470  000 euron edestä. Thaimaalaisnaiseen kohdistunut, noin 1,5 miljoonan euron vakuustakavarikko määrättiin yhteisvastuullisena Kriston ja Vasunnan kanssa.

Polarica Marjahankinta Oy kertoi omassa tiedotteessaan syksyllä 2022 Kriston vangitsemisesta. Kristo jätti tehtävänsä pian vangitsemisen jälkeen. Hän on sittemmin vapautunut tutkintavankeudesta ja kiistänyt kaikki häneen kohdistuvat rikosepäilyt.

Lue myös:

    Uusimmat