Syyttäjä: Kolmikko kyyditti miehen kylmäasemalle ja ampui hänet – ryöstösaalis 20 euroa

Syytetyt kiistävät syytteet pääosin.

Sipoolaiselta kylmäasemalta uutenavuotena kuolleena löytynyt mies ryöstettiin ja tapettiin 20 euron takia, syyttäjä sanoo. Syytteiden käsittely alkoi maanantaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Syyttäjän mukaan syytetyt, kaksi noin 30-vuotiasta miestä ja samanikäinen nainen, tapasivat itselleen entuudestaan tuntemattoman uhrin ravintolassa Sipoossa. Kolmikko houkutteli uhrin alkoholia lupailemalla autoonsa ja ajoi tämän Jokivarrentiellä sijaitsevalle kylmäasemalle. Miehet vaativat uhria maksamaan auton tankkaamisen kortillaan, ja kun uhri ei suostunut, miehet ryhtyivät lyömään ja potkimaan häntä, syytteessä kerrotaan.

Syyttäjän mukaan 33-vuotias mies laukaisi pistoolin ensin poispäin uhrista uhkaustarkoituksessa ja sitten kerran uhrin jalkoja kohti alaviistoon. Sen jälkeen 28-vuotias mies otti aseen, tähtäsi sillä maassa maannutta uhria ja ampui tätä 2–3 kertaa, syytteessä sanotaan.

Uhri kuoli vammoihinsa tapahtumapaikalle. Syyttäjän mukaan kolmikko lähti pakoon mukanaan uhrin reppu ja pankkikortti, jolla he myöhemmin Vantaan puolella tankkasivat autoa 20 eurolla.

Aiempi rikollisuus koventamisperusteena

Kaikille kolmelle vaaditaan rangaistusta törkeästä ryöstöstä ja miehille myös taposta.

– Rikos on tehty erityisen raa'alla ja julmalla tavalla ottaen huomioon voimakkaasti päihtyneen aseettoman uhrin ampuminen kahteen otteeseen, jälkimmäisellä kerralla kuolettavasti selkäpuolelle -- (miesten) tarkoituksena on ollut tappaa (uhri) tai ainakin heidän on täytynyt pitää (uhrin) kuolemaa menettelynsä varsin todennäköisenä seurauksena, syytteissä sanotaan.

Miehiä syytetään myös ampuma-aserikoksesta, koska ase oli luvaton. Lisäksi kaikkia kolmea syytetään maksuvälinepetoksesta uhrin pankkikortin käyttämisen takia.

Syyttäjä vaatii kaikille kolmelle ehdotonta vankeutta. Miesten kohdalla syyttäjän mukaan koventamisperusteena pitää huomioida heidän aiempi rikollisuutensa, joka syyttäjän mukaan osoittaa heissä ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä. 33-vuotias syytetty oli tapahtuma-aikaan ehdonalaisessa, ja syyttäjän mukaan mies on useasti syyllistynyt ryöstörikoksiin.

Kirjallisessa ennakkovastauksessaan käräjäoikeudelle 30-vuotias naissyytetty kiistää kaikki syytteet. Myös miehet kiistävät kaikki muut syytteet, mutta myöntävät syyllistyneensä ampuma-aserikokseen. 33-vuotias kertoi ostaneensa aseen tuntemattomalta henkilöltä, koska "oli sen halvalla saanut".

Miesten mukaan kylmäaseman tapahtumissa oli kyse hätävarjelusta, koska uhri oli ollut niin aggressiivinen. Kaikki kolmikosta sanovat, etteivät tienneet, että Vantaalla käytetty maksukortti oli uhrin.

Oikeus on varannut jutun käsittelylle useamman päivän. Tuomio annetaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Lue myös:

    Uusimmat