HS: Syytön mies istui kuukausia vankilassa – nainen tunnusti poliisille keksityn raiskauksen

Helsingin Sanomat kertoo tapauksesta, jonka johdosta syytön mies joutui yhdeksäksi kuukaudeksi vankilaan. Väärä tuomio selvisi vasta tunnustuksen myötä.

Vuonna 2012 kurditaustainen mies tuomittiin tekohetkellä 16-vuotiaan naisen raiskauksesta ehdottomaan vankeuteen. Hovioikeus piti puolentoista vuoden tuomion voimassa ja tuomittu joutui vankilaan.

Lehden mukaan väitetystä raiskauksesta kertoi poliisille sen uhriksi itseään sanonut nainen. Uhri seurusteli tuohon aikaan tuomitun ystävän kanssa.

Kertomukset poikkesivat paljon

Väitetty raiskaus tapahtui tuomitun kotona Helsingin Kalliossa sijaitsevassa yksiössä. Nainen kertoi suunnitelleensa tuomitun kanssa elokuviin menemistä yhdessä. Ennen elokuviin lähtöä he olivat menneet yhdessä tuomitun asuntoon hakemaan lompakkoa ja syömään. Nainen väitti raiskauksen tapahtuneen tuolloin asunnossa.

Mies kiisti syyllisyytensä koko oikeusprosessin ajan. Tuomitun ja uhrin kertomukset poikkesivat toisistaan radikaalisti. Tekijä kiisti edes tavanneensa uhria, saati harrastaneensa seksiä tämän kanssa. Hän sanoi kyllä tietävänsä uhrin ystävänsä kautta, mutta kertoi heidän kontaktinsa rajoittuneen Skype-puheluihin ja viesteihin.

Oikeudenkäyntien todistajalausunnoista ilmeni, että molempien kertomuksille oli näyttöä, joten oikeus oli vaikean kysymyksen edessä. Oikeus uskoi naista, ja tuomitsi miehen vankeuteen.

Valehtelu tuntui pahalta

Nainen tuli kuitenkin pian toisiin ajatuksiin. Hän oli nimittäin valehdellut raiskauksesta poliisille ja se tuntui hänestä pahalta jo ennen oikeudenkäynnin alkua.

Viimein viisi vuotta myöhemmin hän tunnusti poliisille valehdelleensa raiskauksesta. Hän sanoi harrastaneensa seksiä tuomitun kanssa, mutta molempien yhteisestä tahdosta.

Raiskauksen keksimisen syyksi hän kertoi sen, että halusi miellyttää silloista poikaystäväänsä, joka oli tuomitun ystävä.

Poikaystävä on myös kurditaustainen, ja kurdikulttuurissa irtosuhdetta pidetään häpeällisenä. Poikaystävä halusi jatkaa seurustelua, mutta sanoi naiselle, että tämän on tehtävä raiskauksesta rikosilmoitus.

Nainen kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että valehteleminen painoi häntä kovasti. Poliisi kiitti naista rehellisyydestä, kun poliisi viimein ymmärsi naisen haluavan tunnustaa kasvotusten poliisiasemalla rikoksen.

Nainen kertoi lehdelle myös, ettei halunnut tuomitulle mitään pahaa.

Oikeudenkäynti jännittää, mutta mieli on rauhallinen

Naista vastaan on nyt nostettu syyte väärästä ilmiannosta. Hänen oikeudenkäyntinsä on määrä olla tässä kuussa. Väärästä ilmiannosta voi saada sakkoja tai enimmillään kolme vuotta vankeutta.

Nainen kertoo lehdelle, että vaikka oikeudenkäynti jännittää häntä, hänen mielensä on kuitenkin rauhallinen.

Lue myös:

    Uusimmat