Mainos

Syyte: Parkanon murhan uhri kyyditettiin murhapaikalle auton tavaratilassa – syytetty väittää 17-vuotiaan tytön aloittaneen kuolettavan väkivallan

1:58
MTV Uutiset Live seuraa oikeudenkäyntiä Tampereella

Parkanon murhaa edelsi väkivalta ja pakolla tehty kyyditys rikospaikalle, tapauksen syyttäjä sanoo. Motiiviksi epäillään jonkinlaista mustasukkaisuutta.

Syyttäjän mukaan tekoa edelsi lyöminen ja potkiminen, jonka jälkeen vuonna 1986 syntynyt mies pakotti uhrin väkivaltaa käyttäen auton tavaratilaan, jossa hänet siirrettiin tulevalle rikospaikalle 25 kilometrin päähän.

Taustalla suudelma?

Syyttäjän mukaan taustalla oli murhasta syytetyn miehen mustasukkaisuus 17-vuotiaasta tytöstä, joka oli hänen tyttöystävänsä. Uhri oli hänen käsittääkseen suudellut tyttöä.

– Se on varmaan omalta osaltaan ollut jonkinlainen syy, että ruvettiin väkivaltaa kohdistamaan, syyttäjä arvioi.

Rikospaikalla uhri päästettiin auton takakontista, ja mies kävelytti hänet metsään. Syyttäjän mukaan hän kaatoi miehen vatsalleen lumelle ja kaivoi esille mukanaan tuomansa lapinleukun, jonka antoi mukana olleelle 17-vuotiaalle tytölle.

Hän pyysi syyttäjän mukaan tyttöä "osoittamaan lojaalisuutta" itselleen, tytön käsityksen mukaan käyttämällä uhriin väkivaltaa. Tyttö istui uhrin päälle hajareisin ja viilsi syyttäjän mukaan uhria kainalon alle. Tyttö itse kiistää viiltäneensä uhria tai kohdistaneensa tähän muuta väkivaltaa.

Tämän jälkeen leuku palautui murhasta syytetylle, joka tappoi uhrin viiltämällä tämän kaulaan syvän ja pitkän haavan. Tämä aiheutti välittömän kuoleman ja uhri jätettiin tapahtumapaikalle.

Syytetty selittää tekoaan tytön toimilla

Murhasta syytetyn käsitys henkirikosen tapahtumankulusta on erilainen.

Hänen mukaansa uhri oli tuotu metsään pelottelutarkoituksessa, kun uhri oli kaatunut itse maahan. Tämän jälkeen 17-vuotias tyttö olisi puukottanut uhria kylkeen ja viiltänyt tämän valtimoa.

Yllättävässä tilanteessa mies oli kertomansa mukaan päättänyt päättää uhrin kärsimykset.

Mies kiistää murhan katsoen syyllistyneensä asiassa korkeintaan tappoon. Hän ei myöskään ole mielestään lyönyt tai potkinut uhria, vaan korkeintaan potkinut uhria jalkoihin kun tätä siirrettiin auton takatilaan.

Hän myöntää henkirikoksen jälkeen tapahtuneet ruumiin kaltoinkohtelun.

Ruumiinpoltto onnistui lopulta

Myöhemmin murhasta syytetty saapui paikalle vuonna 1983 syntyneen miehen kanssa. He siirsivät ruumiin läheisen vajan taakse, jossa murhasta syytetty irroitti uhrin hampaita kirveellä lyömällä.

Uhri yritettiin myös piilottaa vajan alle, minne uhri ei kuitenkaan mahtunut.

Lopulta uhrin ruumista poltettiin useampana päivänä paikalla olleessa puukasassa, jota syyttäjä luonnehti reilun kokoiseksi kasaksi energiapuuta. Märät puut saatiin lopulta sytytettyä polttoaineen avulla.

–  Ruumiista jäi varsin vähän jäljelle, syyttäjä toteaa.

Ruumiinkätkijälle vaaditaan ehdotonta

Riitaista asiassa on, missä määrin muut miehet ovat tienneet rikoksesta tai osallistuneet sen peittelyyn.

Ruumiin siirtämiseen miehen mukaan hän vasta rikospaikalla sai selville henkirikoksen, ja kuvaili tilanteessa olevan vaikea kieltäytyä ruumin siirtämisestä seisoessa metsässä tappajan kanssa. Hän kiisti osallistuneensa ruumiin tai vaatteiden polttamiseen.

Toisen, vuonna 1951 syntyneen miehen osalta syytteet koskevat sitä, onko tämä luovuttanut polttoaineen tietoisena tapahtumasta ja ottanut lapinleukun talteen autoonsa tietäen, että kyseessä on rikoksentekoväline.

Mies kiistää syytteet.

17-vuotiaan tytön syytetään osallistuneen ruumiin polttamiseen hakemalla sitä varten metsästä risuja. Hän myöntää avunannon hautarauhan rikkomiseen.

Syyttäjä vaatii vuonna 1986 syntynyttä miestä tuomittavaksi elinkaudeksi vankeuteen pahoinpitelystä, murhasta ja hautarauhan rikkomisesta. Ruumiin siirtämiseen osallistuneelle miehelle hän vaatii hautarauhan rikkomisesta ja rikoksentekijän suojelemisesta ehdotonta vankeusrangaistusta aiemman rikollisuuden vuoksi.

Vanhimmalle miehelle ja alaikäiselle tytölle syyttävää vaatii ehdollista vankeusrangaistua.

Miestä syytetään avunannosta hautarauhan rikkomiseen sekä rikoksentekijän suojelemisesta, tyttöä taas törkeästä pahoinpitelystä nuorena henkilönä ja avunannosta hautarauhan rikkomiseen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja