Mainos

Vuosien vihanpito johti murhasyytteeseen: Mies ajoi traktorilla sukulaismiehen päälle Pudasjärvellä – murskasi maassa maanneen uhrin pään traktorinsa kauhalla

2:54

Oulun käräjäoikeudessa luettiin syytteet pudasjärviselle miehelle murhasta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja laittomasta uhkauksesta.

Syyttäjän mukaan syytetty ajoi tahallisesti omistamallaan traktorilla polkupyörällä ajaneen uhrin päälle Livolla syyskuussa 2018.

Kohtaamistilanteessa syytetty ja uhri lähestyivät toisiaan Karjosuontiellä vastakkaisista suunnista. Uhri ajoi pyörällä ajosuunnassaan tien oikeassa laidassa.

Aiheutti uhrille kovia tuskia

Syytteen mukaan syytetty ajoi ennen uhrin kohtaamista noin 50 metriä tarkoituksellisesti keskellä tietä. Välittömästi ennen uhrin kohtaamista hän käänsi tahallisesti liikkuvan traktorinsa kohti uhria surmaamistarkoituksessa.

Tällöin uhri iskeytyi vasten traktorin etukauhaa, jonka etureuna oli maasta mitattuna noin 120 sentin korkeudella.

Yhteentörmäyksen jälkeen syytetty tahallisesti painoi traktorin etukauhan etureunalla massa maannutta uhria ainakin kaulan ja otsan alueelta tarkoituksenaan aiheuttaa uhrille tuskaa ja kärsimystä ja surmata uhri.

Uhrin otsaluu ja kasvojen luut murtuivat

Syytetyn toiminnan seurauksena uhrin pään, kaulan, vartalon ja alaraajojen alueelle kohdistui voimakasta ruhjovaa ja puristavaa voimaa.

Uhrille aiheutui useita hengenvaarallisia vammoja, jotka johtivat tämän kuolemaan. Pään alueella uhrin otsaluu ja kasvojen luut murtuivat pirstaleisesti. Kallon kappaleita oli työntynyt aivokudokseen.

Aivojen otsalohkoihin aiheutui ruhjevaurioita ja aivokalvoon aiheutui verenvuotoa. Nämä pään vammat olivat uhrin kuoleman perussyyt.

Uhrin keskivartalossa kolme kylkiluuta murtui ja oikeaan keuhkoon tuli repeämä. Oikean säären sääri- ja pohjeluu murtuivat. Lisäksi uhrille aiheutui eri puolille päätä, vartaloa ja raajoja useita ruhjeita, mustelmia ja verenvuotoa.

Syyttäjän mukaan henkirikos on tehty vakaasti harkiten ja erityisen raa'alla ja julmalla tavalla. Syytetty on tarkoituksellisesti aiheuttanut uhrille kovia tuskia, pakokauhua ja hitaasti tapahtuvan kuoleman.

Poliisin esitutkinnassa syytetty kertoi uhrin ollen elossa ja ryömineen vielä sen jälkeen, kun traktorin kauha oli siirretty pois uhrin päältä.

Rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Alkoholin välitys syynä murhaan? 

Ennen syyskuuta 2018 syytetty oli uhannut uhria useampaan kertaa ampumisella. Lisäksi hän oli ajanut henkilöautolla kohti uhria.

Syytetyn ja uhrin välinen vihanpito on ollut pitkäaikaista. Motiivina on syyttäjän mukaan ollut se, että uhri oli välittänyt alkoholia ja huumaavia aineita syytetyn alkoholisoituneelle veljelle.

Syytetty kiisti kaikki syytteet ja väitti oikeudessa, että teko ei ollut missään tapauksessa tahallinen. Hänen mukaansa polkupyöräilijä oli ajanut traktorin eteen, ja hän oli tehnyt jyrkän väistöliikkeen ojaan, jotta uhri ei jäisi renkaiden alle. Hänen mukaansa kyse oli liikenneonnettomuudesta.

Syyttäjä vaatii syytetylle elinkautista vankeustuomiota.

Uhri ja syytetty ovat sukua toisilleen. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja