Yle: Syrjäseudulle muuttava voisi saada opintolainansa anteeksi – Arhinmäki kuittasi Helsingistä takaisin

Syrjäseudulla muuttava, vasta valmistunut nuori saattaa tulevaisuudessa välttyä maksamasta opinlainaansa takaisin, uutisoi Yle.

Syrjäseuduilla on pula osaajista, kuten opettajista ja lääkäreistä. Lainan maksutaakan helpottamisen odotetaan lisäävän valmistuneiden kiinnostusta muuttaa esimerkiksi Lappiin.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) aikoo tällä hallituskaudella viedä maaliin niin sanotun Norjan mallin. Mallissa on kyse siitä, syrjäseudulle muuttava osaaja voisi saada opintolainansa kokonaan tai osittain anteeksi.  

– Tavoitteena on, että tällä vaalikaudella lainsäädäntö saadaan valmiiksi. Toivon mukaan saamme tämän hyvitysmallin myös käyntiin tällä vaalikaudella, Kurvinen sanoo Ylelle.

Kurvinen sanoo Ylen haastattelussa, että monia kriittisiä hyvinvointiyhteiskunnan ammattilaisia alkaa olla vaikea saada monille maaseutualueille.

– Se uhkaa meidän hyvinvointilupausta, että ikäihminen saisi apua niin Jakomäessä pääkaupunkiseudulla kuin Sevettijärvelläkin, Kurvinen toteaa.

Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas.) kuittasi Twitterissä asialle.

– Mahtaakohan kukaan muuttaa syrjäseudulle sen takia, että saa mahdollisesti 217€/kk enemmän käteen muutaman vuoden ajan? Vai olisiko tämä pikemminkin tuki niille, jotka muutenkin muuttaisivat valmistuttuaan syrjäseuduille? En tiedä, mutta kysymys heräsi.

Lue myös:

    Uusimmat