Syötkö stressiin? Näin pääset eroon ahmimisesta!

Saako stressi sinut syöksymään jääkaapille? Voit lopettaa ylensyömisen kokonaan, mutta ensin sinun pitää selvittää, mikä sinua syö.

Stressi on pahasta. Se pitää valveilla iltaisin, pitää tunteita panttivankina ja murentaa seksielämän. Mutta enimmäkseen se saa meidät himoitsemaan suklaata. Meidät on ohjelmoitu haluamaan roskaruokaa.

– Kun olet stressaantunut, kehosi vapauttaa kortisolia, joka saa sinut himoitsemaan rasvaisia, sokerisia ruokia, selittää ruokaan liittyviin ongelmiin erikoistuneen Cleveland Clinicin psykologi Susan Albers.

Herkut eivät kuitenkaan tarjoa kunnon helpotusta.

– Suun kautta välittyvät tuntemukset, jotka voi aistia herkullisia ruokia syödessä, katkaisevat kaikki muut aivoradat, joten mielihyvä peittää alleen kaikki muut tuntemukset. Mutta se on lyhytikäistä. Heti, kun lopetat syömisen, tunnet kaikki vanhat tuntemukset uudelleen, varoittelee The End of Overeating -kirjan kirjoittaja David A. Kessler.

Kalifornian yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan kroonisesti stressaantuneet naiset ovat todennäköisimpiä rasvaisilla ruoilla herkuttelijoita, mutta he myös tekevät itselleen hallaa jättämällä aterioita väliin ja kieltämällä itseltään ruokia. Tutkimuksen vetäjä, Lisa Groesz, sanoo, että naiset käyttävät aluksi ruokaa selvitäkseen töistä, raha-asioista ja perheestä.

– Surullista ironiaa on, että varsinkin, jos nainen syö liikaa, ruoasta tulee stressiä aiheuttava tekijä, ja ilkeä kierre jatkuu.

Laihduttaminen vain pahentaa kierrettä. Tutkimukset osoittavat, että ruoasta kieltäytyminen kohottaa kortisolitasoja, osittain siksi, että kalorien laskeminen on stressaavaa. Tämä saa painon kohoamaan ennemmin kuin putoamaan.

Oletko nälkäinen?

Herkun himoitseminen saattaa lakata, kun kysyt itseltäsi, oletko todella nälkäinen.

– Kun himo ei johdu näläntunteesta, ruoka ei tyydytä tuota himoa, Eat What You Love, Love What You Eat -kirjan kirjoittaja Michelle May muistuttaa.

– Kohtele kehoasi kuin autoa: tarkasta bensamittarisi ennen kuin tankkaat. Kuvittele näläntunteesi asteikolla 1 – 10, jolloin 1 tarkoittaa nälkiintynyttä ja 10 sitä, että olet täynnä. Tähtää siihen, että syöt, kun näläntunteesi on 4: vatsasi tuntuu kohtuullisen tyhjältä, mutta vatsalaukkusi ei kumise nälästä. Estääksesi ahmimisen, syö ennen kuin tunnet ärsyyntyneisyyttä tai päänsärkyä tai päässäsi alkaa heittää nälän vuoksi.

Ohjelmoi aivosi ajattelemaan uudelleen. Jos 10 sekunnin tarkastelu osoittaa, ettet oikeastaan ole edes nälkäinen, voit madaltaa kortisolitasoa ilman kaloreitakin.

– Tee jotain, joka saa sinut vetämään henkeä: juttele ystävän kanssa, katso saippuasarjaa tai roiku kiipeilytelineessä, sanoo APA-liiton puheenjohtaja Stephanie Smith.

Muokkaa rutiinejasi, ja aivosi alkavat himoita valitsemaasi hauskanpitoa herkkujen sijaan.

MTV3/Helmi

Lähde: self.com

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat