Syöpä pois tuhkarokkorokotteella? Suomalaislääkäri vastaa

Suomalaisasiantuntija suhtautuu maltillisesti tuhkarokko-rokotteen vaikutuksiin syövän hoidossa.

"Kyseessä on johdonmukaisen ja kovatasoisen tutkimustyön seurauksena saatu tulos." 

Mayo-tutkimusklinikka, joka kertoi eilen tuhkarokkoviruksella parantuneesta syöpäpotilaasta, on Yhdysvaltain johtavimpia ja kovatasoisimpia myelooma-taudin tutkimuskeskuksia, sanoo hemologian erikoislääkäri Pekka Anttila Husista.

Veren ja luuytimen plasmasoluihin liittyvää parantumatonta myelooma-tautia sairastanut amerikkalaisnainen on ollut terveenä yhdeksän kuukautta sen jälkeen, kun hän sai valtaisan kerta-annoksen tuhkarokkorokotetta.

Anttilan mukaan Mayo-klinikalla on kehitelty systemaattisesti menetelmiä, joissa virusten avulla pyritään hoitaa syöpiä.

Myelooma

- harvinainen veren ja luuytimen plasmasolujen syöpäsairaus

-  Suomessa myeloomaan sairastuu vuosittain noin 350 ihmistä

-  Tauti ei ole parannettavissa lääkehoidolla, mutta lääkehoidon avulla potilaan hyviä elinvuosia voidaan lisätä useilla vuosilla.

-  koko elimistön tauti: sitä on kaikkien luiden sisällä 

-  Taudin hoidossa käytetään tavanomaisia solunsalpaajalääkkeitä ja nykyään yhä enemmän ns. biologisia lääkkeitä, kuten talidomidia.

- Myeloomaa hoidetaan myös kantasolusiirroilla.

– Tämä on johdonmukaisen ja kovatasoisen tutkimustyön seurauksena saatu tulos. Minulla on henkilökohtaisesti erittäin arvostava käsitys tämän yksikön työnlaadusta, sanoo Meilahden sairaalan hematologian klinikan erikoislääkäri MTV Uutisille.

Anttila muistuttaa kuitenkin, että vielä toistaiseksi kyseessä on yksittäinen potilastapaus.

Uutiskanava CNN:n mukaan tuhkarokkovirusta annettiin kaikkiaan kuudelle myelooma-potilalle, joista neljä ei saanut minkäänlaista apua sairauteensa.

Yhden potilaan myelooma hävisi, mutta tämä sairastui myöhemmin uudelleen. Kymmenen vuotta vaikeaa myeloomaa sairastunut 49-vuotias nainen on kuitenkin ollut nyt siis yhdeksän kuukautta terveenä.

- Upeaa ja mielenkiintoista, että yksi potilaista on saanut tästä erinomaisen avun. Sitä, tuleeko  tästä iso hoitomuoto, pitää odottaa ainakin pari vuotta.

Anttila muistuttaa lisäksi, että myelooma saattaa uusiutua vuosiakin taudin häviämisen jälkeen.

Potilaalle annettiin tuhkarokkovirusta määrä, jolla olisi voinut rokottaa 10 miljoonaa ihmistä.

– Joka tapauksessa hoidon alkuhan on se, että saadaan tauti pois näkyvistä ja siltä osin tämä on ihan loistava tulos.

Tulevaisuuden syöpähoito on yksi pistos?

Tutkimusta johtaneen viruslääkäri Stephen Russellin visiona on, että hoidon kehittymisen myötä syöpäpotilaita voitaisiin hoitaa tulevaisuudessa yhdellä, runsaasti virusainetta toimivat injektiolla.

"Kuulostaa vielä utopialta, mutta ilman utopioita nämä hoidot eivät kehity." 

– Syövän hoitaminen yhdellä pistoksella kuulostaa vielä tässä kohtaa utopialta, mutta ilman utopioita nämä hoidot eivät kehity. Juuri tällaisista hoidoista kehittyy uusia tapoja mennä eteenpäin, sanoo Anttila.

Myeloomasta parantuneelle naiselle annettiin tuhkarokkovirusta määrä, jolla olisi voinut rokottaa kymmenen miljoonaa ihmistä.

– Kyseessä ei missään tapauksessa ole villit tuhkarokkovirukset, vaan geeniteknologisesti muunnellut ja käsitellyt virukset, selvittää erikoislääkäri.

Syöpäsolujen taltuttaminen virusten avulla on Anttilan mukaan melko uusi tutkimussuunta, johon liittyy luonnollisesti riskejä.

– Aina kun lähdetään tekemään tutkimusta, niin on mahdollisuus, että ilmenee odottamattomia sivuvaikutuksia. Siksi tutkimusohjelmassa pitää käydä lävitse kolme eri vaihetta ennen kuin tällaista hoitomuotoa voi ryhtyä käyttämään suuremmalla ryhmällä. Teoriassa on mahdollista, että joitakin sivuvaikutuksia tulee vasta kymmenen vuoden päästä.

Lue myös:

    Uusimmat