Syntyvyys lähti nousuun vuosien jälkeen – asiantuntijat eri mieltä, miten korona tulee vaikuttamaan lukuihin

1:54

Helmikuussa syntyi yli 3600 lasta. Kasvua on nyt kolmatta kuukautta peräkkäin. Asiantuntijat ovat eri mieltä siitä, lisääkö vai vähentääkö korona syntyvyyttä jatkossa.

Suomalaisten syntyvyys on ennättänyt laskea jo vuosikymmenen ajan. Sen sijaan viime kuussa Suomessa syntyi Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan yli 3600 lasta. Tämä on noin 330 vauvaa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Nykyinen kehitys mahdollistaa tänä vuonna nousun 1,4 lapseen per nainen viime vuoden historiallisen alhaisesta 1,35 lapsesta per nainen.

Tutkimusprofessori Anna Rotkirch Väestöliitosta kertoo, että eniten vauvoja on syntynyt kolmekymppisille.

– Tyypillisin perheellistymisikä on kolmenkympin tienoilla. Suhteellisesti isoin muutos syntyvyydessä on ollut 35–39-vuotiailla, Rotkirch sanoo.

Tutkimusprofessori Mika Gissler Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ennakoi, että syntyvyys saattaa lisääntyä koronakriisin jälkeen.

– Kyllä. Shokkien vaikutus on yleensä on ainakin aikaisemmin ollut lapsimäärää kasvattava. Taloudellinen epävarmuus on lisännyt lapsilukua erityisesti Pohjoismaissa.

Tutkimusprofessori Anna Rotkirch Väestöliitosta on kuitenkin eri mieltä.

– Epävarmuus omasta taloudellisesta tilanteesta ei meidän yhteiskunnassamme suosi lastensaantia. Yleensä kehittyneissä maissa taloudellinen kriisi ja lama ovat yhteydessä siihen, että lapsia syntyy vähemmän. Näin oli Suomessa myös vuoden 2008 (taantuman) aikana, jolloin sekä esikoisia,  toisia ja kolmansia lapsia syntyi vähemmän.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja