Sydney verhoutui sankkaan savusumuun toistamiseen tällä viikolla – maaseudun asukkaita kehotettu siirtymään kaupunkeihin: "Jos kyseisillä alueilla syttyy paloja, ne liikkuvat nopeasti ja mahdottomia saada haltuun"

6:43
MTV Uutiset Live: Sydneyn keskustassakin haisee savu – suomalainen Anu kertoo, miten tuhoisat metsäpalot näkyvät Australiassa

Maastopaloista leviävä savusumu on heikentänyt Australian suurimman kaupungin Sydneyn ilmanlaatua huomattavasti jo toista kertaa tällä viikolla. Ilmanlaatu putosi vaarallisen huonolle tasolle torstaina, kun edellisen kerran vastaavasta kärsittiin toissa päivänä.

Australian itärannikolla riehuvissa maastopaloissa on kuollut kuusi ihmistä ja yli 500 kotia on tuhoutunut lokakuun puolivälistä lähtien.

Uuden Etelä-Walesin ja Queenslandin osavaltioiden alueella roihuaa yli 110 paloa, ja Etelä-Australiassa syttyi keskiviikkona nelisenkymmentä paloa.

Savusumu on piinannut myös Etelä-Australiassa sijaitsevaa Adelaidea, jossa viranomaiset kehottivat ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa terveyssyistä. Tilanteen odotetaan kohenevan lähipäivinä.

Vaara leviää uusiin osavaltioihin

Tulipalovaara on levinnyt myös etelään Victorian osavaltioon, jonka luoteisosiin on annettu korkein mahdollinen palovaroitus.

–  Jos kyseisillä alueilla syttyy paloja, ne liikkuvat nopeasti, ovat ennakoimattomia ja mahdottomia saada haltuun, kertoi Victorian osavaltion pelastusjohtaja Andrew Crisp toimittajille.

Viranomaiset kehottavat maaseudulla asuvia ihmisiä siirtymään kaupunkeihin.

Maastopalojen jäljet aiempaa pahemmat

Maastopalojen riski on kohonnut myös saariosavaltio Tasmaniassa. Sen koillisosassa on parhaillaan kaksi maastopaloa, joista ei viranomaisten mukaan kuitenkaan aiheudu välitöntä vaaraa asukkaille.

Maastopalokausi on alkanut tänä vuonna Australiassa erittäin hurjana. Tutkijoiden mukaan palot alkavat entistä aikaisemmin ja jälki on aiempaa pahempaa, kun lämpötilat ovat nousseet ja maasto on pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi hyvin paloherkkää.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja