Swedbank: Suomen talous kärsii koronasta enemmän kuin Ruotsin, suurin isku tulossa syksyllä

Näin koronaa sairastetaan Suomessa – MTV Uutiset Live koosti tuoreimmat tiedot viruksesta 3:27
Näin koronaa sairastetaan Suomessa – MTV Uutiset Live koosti tuoreimmat tiedot viruksesta!

Suomen talous supistuu Ruotsia voimakkaammin tänä vuonna, arvioi ruotsalainen liikepankki Swedbank toukokuun talouskatsauksessaan.

Swedbankin mukaan Suomen talous painuu kuusi prosenttia, kun Ruotsissa vastaava lukema on noin viisi prosenttia.

Pankki kuitenkin ennustaa Ruotsiin korkeampaa työttömyyttä kuin Suomeen. Länsinaapurin työttömyys kohoaisi pankin ennusteen mukaan lähes 10 prosenttiin, kun Suomessa se jäisi kahdeksaan prosenttiin. Pankin mukaan Suomen vakiintunut lomautusjärjestelmä suojelee työntekijöitä laajoilta irtisanomisilta.

Ruotsin lievät rajoitukset eivät suojaa vientitaloutta

Swedbank arvioi, että Ruotsin sisäinen kysyntä kärsii lievempien rajoitustoimenpiteiden vuoksi vähemmän kuin muiden Pohjoismaiden. Esimerkiksi ravintolat ja hotellit näyttävät pärjäävän paremmin kuin lähimaissa. Pankin mukaan ei kuitenkaan ole odotettavissa, että Ruotsi kaikkiaan pärjäisi muita maita paremmin.

– Ruotsin vienti on hyvin riippuvainen maailmankaupasta, ihan niin kuin Suomenkin, Swedbankin pääekonomisti Heidi Schauman sanoo tiedotteessa.

– Lisäksi Ruotsin hallituksen kriisinhallintatoimenpiteet ovat olleet myöhässä ja usein vähemmän anteliaita kuin useissa naapurimaissa vahvasta julkisesta taloudesta huolimatta, hän jatkaa.

Swedbankin arvion mukaan Norjan talous supistuu saman verran kuin Suomen eli kuusi prosenttia, Tanskan runsaat neljä prosenttia. Baltian maissa talous kärsii seitsemän prosentin molemmin puolin.

Pankki arvioi, että suuri isku Suomen taloudessa nähdään syksyllä, kun ulkomaisen kysynnän lasku toteutuu. Talouden supistumisen arvioidaan jatkuvan vuoden kolmannella neljänneksellä.

Lisäksi ennusteen mukaan Suomen talouden toipuminen vuonna 2021 tulee olemaan vaatimaton. Swedbank huomioi myös velan kasvun, vaikka velan määrä suhteessa bkt:hen oli jo ennen kriisiä lähes kaksikertainen verrattuna Ruotsiin, Tanskaan tai Norjaan.

Lue myös:

    Uusimmat