Mainos

Svengaava 50-luku

50-luvun tyylissä korostuvat käytännöllisyys, nuoruus ja vauhdikkuus – sekä luja luottamus tekniikkaan ja tulevaisuuteen. Aikakaudelle tyypillisessä sisustuksessa panostetaan ulkonäön lisäksi mukavuuteen, sohvat ovat muhkeita ja tuolit pehmustettuja!

50-luvun tyylistä puhuttaessa tarkoitetaankin ennen kaikkea sen ajan amerikkalaisvaikutelmia, ei niinkään kotimaista ajankuvaa. Monen vanhemmat ja nuorempien isovanhemmatkin ovat itse eläneet 50-luvun sisustuksen ja esineistön ympäröiminä. Niinpä meillä on erinomaiset mahdollisuudet käyttää tämän ajan henkeen tehdyssä sisustuksessa autenttisia tarvikkeita, niitä kun on monen mummola pullollaan.

Monet suositut lahjatavaramyymälätkin myyvät 50-luvun uusvanhoja esineitä: valaisimia, astioita, kylttejä sekä sarjakuvahahmoin koristeltuja peltisiä lämpömittareita, seinäkelloja ja peltisiä kalentereita kuin suoraan amerikanrautoja tuunaavan korjaamon seinältä. Neonkylttejäkin on nähty myynnissä.

Huolettomuuden aika

Mitä siitä, jos uustuotannossa olevat tavarat eivät aitoja olekaan; puolen vuosisadan takaiset tavarat eivät vielä ole antiikkia, ja omassa kodissahan on tärkeintä lämmin ja kotoinen tunnelma, ei autenttisuus.

Muotiteollisuus ja mainosmaailma ammentavat aina välillä inspiraatiota tältä aikakaudelta. Siitä on tullut maailmanlaajuisessa tulkinnassa eräänlaisen viimeisen viattomuuden ajan symboli: tyttömäiset tytöt, poikamaiset pojat, usko ruusuiseen tulevaisuuteen, aika ennen otsonikatoa ja ympäristökatastrofeja...

Tervetuloa jäätelöbaariin!

Niin sanottu "Diner-tyyli" on lähtöisin 50-luvun amerikkalaisista kahvila- ja keittiökalusteista. Niissä yhdistyy mukavuus ja selkeä muotoilu. Mieleen nousee muistikuvia mustavalkoisten elokuvien kuppiloista ja jäätelöbaareista. Ajattomina näitä kalusteita voi myös yhdistää moneen muuhun tyyliin.

Diner-tyylisen vaaleasävyisen, metallijalkaisen nahkasohvan voi sijoittaa myös eteiseen tai oleskelutiloihin. Muuten sohva voi olla esimerkiksi villakankaalla päällystetty konstailematon kaluste. Huonekalujen jalat ovat kuitenkin aina näkyvissä, ne topattiin piiloon vasta myöhemmällä ajalla. Pyöreät sohvapöydät kahvin tai ryypyn nauttimiseen ja kortinpeluuseen sekä mukavat nojatuolit – tai kevyesti sekä istuimesta että selkänojasta topatut pikkutuolit – kuuluvat nekin ajan henkeen.

Pienkoneista buutseihin

Keittiökoneita ja muuta elektroniikkaa ei piilotella vaan siitä ollaan päinvastoin ylpeitä. Täydelliseen tulokseen pyrkivä sisustaja voi nyt hankkia keittiöönsä myös uudestaan muotiin tulleita 50-luvun tyylisiä pienkoneita. Tehokkaita, aidonoloisia jenkkijääkaappejakin on tuotannossa. Oikeannäköiset jääkaapit ovat suhteellisen matalia, ja niissä pitää olla juuri oikeanlainen alaspainettava kahva, ei ripaa niin kuin nykyisissä kaapeissa. Kaapeissa ja laatikoissa pitää olla perinteiset lankavetimet.

Keittiön seinälle voi ripustaa aamiaismuroja ylistäviä naiiveja peltitauluja. Mikäli sisustaja sattuu harrastamaan vielä jenkkiautojakin tai on muuten viehättynyt tästä teemasta, koriste-esineitä löytyy helposti. Mustavalkoiset valokuvat elävöittävät sisustusta tyylinmukaisesti, ja tennarit ja buutsit kenkähyllyllä luovat oikeanlaista tunnelmaa jo ovella.

Levysoitin kunniapaikalla

Kalusteet ovat suhteellisen matalia, mutta ehdottoman käytännöllisiä. Värimaailma on kokonaisuutena kirkas ja iloinen, mutta ei kuitenkaan missään nimessä räikeä. Myös tyttöjen puolihameista ja ohuista neulevaatteista tuttuja pastellivärejä näkee tehosteena paljon, varsinkin mintunvihreää ja vaaleanpunaista. Isot huonekalut ovat yleensä neutraalin yksivärisiä, värikkyyden vaikutelma tulee pikkutavaroista ja tekstiileistä.

Sisustuskuoseissa 50-luvun tyylissä suositaan pilkkuja sekä ennen kaikkea leveitä pystyraitoja. Nahka tai keinonahka on myös suosiossa etenkin kovaan käyttöön joutuvissa kalusteissa. Matot ovat yleensä hillityn yksivärisiä, tukevia villamattoja. Lukuvalona voi olla taipuisalla fleksi-varrella varustettu tukeva, pienikokoinen metallinen pöytälamppu. Kirjahyllystä pilkottaa myös soikealla taululla varustettu kello.

Levysoitin on kodissa kunniapaikalla. Joku saattaa kerätä aitoja vanhoja vinyyleitä, mutta yhtä hyvin ajanhenkiset sävelet rämähtävät ilmoille nykyaikaisestakin CD-soittimesta. Toisaalta oikeanmallinen soitin saattaa olla se tärkein tekijä. Niitä ja vaihdettavia neuloja löytyy kyllä yhä myynnistä. Kysy esimerkiksi vanhantavaran liikkeistä. Nostalgisen näköisiä radioita on myös uustuotannossa.

Teksti: Hanna Myllys / Mediafocus
Kuvat: Imageafter ja Supreme Diner Furniture Oy

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.