Suuri koira hyökkäsi 10-vuotiaan Janin kimppuun Iittalassa – kuvat kertovat hyökkäyksen rajuuden: ”42 tikkiä, pyöräilykypärä saattoi pelastaa hengen”

Rajut kuvat: Suuri koira hyökkäsi 10-vuotiaan Janin kimppuun Iittalassa 2:29
Janin äiti kertoo videolla koiran hyökkäyksestä.

Mastiffi-rotuinen suuri koira hyökkäsi yllättäen 10-vuotiaan Janin kimppuun hänen kotinsa lähistöllä heinäkuun alussa. Koira kävi ensiksi kiinni Janin päähän ja puri häntä eri puolille vartaloa niin pahasti, että puremat vaativat 42 tikkiä. Perhe uskoo, että pyöräilykypärä pelasti Janin hengen tilanteessa.

Koira hyökkäsi kymmenvuotiaan lapsen kimppuun Hämeenlinnassa ja omistajaa epäillään rikoksesta. Näin kertoivat Suomea järkyttäneet uutisotsikot heinäkuun alussa. 

Lapsi, josta nuo otsikot kertovat, on iittalalainen Jani.

Kertoessaan tapauksesta Jani vaikuttaa reippaalta ja iloiselta, mutta äidin mukaan hyökkäys jätti pahat jäljet paitsi Janin kehoon, myös hänen mieleensä.

Jani rakasti ennen koiria, mutta nykyään hän vaatii, että jopa hänen suosikkiohjelmansa Eläinsairaalan aikana käännetään kanavaa, jos ruudussa näkyy koira.

– Uskomme, että pyöräilykypärä on pelastanut pojan hengen, Janin äiti Niina Rajala kertoo MTV Uutisille.

”Koira hyökkäsi Janin kimppuun ja kaatoi hänet maahan”

Koira hyökkäsi Janin kimppuun, kun hän oli pyöräilemässä ystäväänsä vastaan lähellä kotiaan Iittalassa. Jani oli nähnyt kaukaa, että hän ohittaisi koiranomistajan, joka oli ulkoiluttamassa kahta koiraansa.

Jani näki, että koirat olivat kytkettyinä hihnoihin.

– Janille on opetettu, että jos koira on irrallaan, sitä ei ohiteta pyörällä, koska siinä on aina oma riskitilanteensa, Rajala selittää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Toisen koiran hihna oli kuitenkin liian pitkä. Omistaja ei pystynyt hallitsemaan koiraansa.

– Siinä kohdalla koira hyökkäsi Janin kimppuun, kaatoi hänet pyörän kanssa maahan ja kävi saman tien kiinni pyöräilykypärään. Sen jälkeen koira puri olkapäihin, kylkeen ja takapuoleen isot vammat.

Tilasi itselleen ambulanssin

Kun omistaja sai koiran vedettyä irti tilanteesta, Jani tilasi oitis itselleen ambulanssin. Jani harrastaa vapaapalokuntatoimintaa ja muisti, mistä saa apua hädän hetkellä.

– Sen jälkeen hän soitti minulle ja kertoi, että koira oli purrut ja että häntä sattuu kamalasti. Sitten koiran omistaja tuli puhelimeen ja kertoi, että hänen koiransa on purrut poikaamme, äiti kertoo.

Lastensairaalassa selvisi, että koira oli yrittänyt purra Jania päähän, mutta kypärä oli pysäyttänyt pureman. Koira oli purrut lasta olkapäähän, kylkeen ja takapuoleen.

Janille laitettiin 42 tikkiä. Hän ei saa vielä nyt, kuukautta myöhemmin, uida tai pyöräillä.

Jani kärsii pahoista koirapeloista

Eniten Rajala on huolissaan poikansa henkisestä puolesta tapauksen jälkeen. Ennen koiria rakastanut poika on nyt pelokas ja saattaa jähmettyä täysin koiran nähtyään.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

– Tuttavaperheen luona Jani ei uskaltanut tulla autosta ulos ennen kuin perheen koirat olivat tarhassa, vaikka ne olivatkin hihnassa. Ja osa peloista voi tulla esiin vasta tulevaisuudessa.

Tällä hetkellä Jania yritetään jälleen totuttaa koiriin, jotta hän uskaltaisi kulkea koulutiensä turvallisesti.

”Kaikkien, jotka harkitsevat isoja koiria, pitäisi miettiä, onko heistä siihen”

Jania purreen mastiffin omistaja lopetti oman koiransa heti hyökkäystä seuranneena päivänä.

– Pari tekstiviestiä olemme vaihtaneet ja niissä hän on pahoitellut tilannetta, Rajala kertoo.

Tapauksen jälkeen Rajala on pohtinut mitä olisi voinut tehdä, ettei vastaavaa olisi tapahtunut. Hän toivoo muutoksia lainsäädäntöön: että kaikki koirat rekisteröitäisiin ja varmistettaisiin, että rokotukset on saatu Suomessa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

– Se kasvattaisi kynnystä hankkia mikä tahansa koira ja sen lisäksi pentutehtailijat ja laiton koiratuonti hankaloituisi.

–  Ulkomailla on monissa maissa kuonokoppapakko koirille, jotka ylittävät tietyn säkäkorkeuden. Se olisi tässä tilanteessa pelastanut paljon ja olisi varmasti pelastanut aika monta muutakin koiratapausta, vaikka onhan se tietysti kilttien ja isojen koirien omistajille ikävä asia, Rajala pohtii.

Kaikkein tärkeintä Rajalan mukaan olisi kuitenkin miettiä, pystyykö ihminen sitoutumaan koiraan ja onko hän valmis kouluttamaan sen.

– Tärkeintä olisi, että kaikkien, jotka harkitsevat näin isoja koiria, pitäisi miettiä, onko heistä siihen ja ovatko he valmiita sitoutumaan koiran hoitoon ja koulutukseen oikeasti. Se ei ole mikään koriste, vaan sen kanssa pitää harrastaakin jotain.

Lue myös:

    Uusimmat