Suunnitteletko asunnon myymistä? Näin kauan kauppojen syntymistä saa keskimäärin odotella – vanhan omakotitalon myyntiaika jopa 130 päivää

Asuntokauppa kävi tänä vuonna vilkkaasti pääkaupunkiseudun lisäksi muun muassa Oulussa, Porvoossa ja Kuopiossa. Sen sijaan kauppa hidastui tammi–marraskuussa Porissa, Lahdessa ja Kouvolassa.

Asuntokauppavuodesta 2019 tuli jonkin jonkin verran edeltäjäänsä vilkkaampi, kertoo Huoneistokeskus.

Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat tammi–marraskuussa 3,2 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Kauppamäärissä tämä tarkoitti 1 778 myytyä asuntoa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

– Asuntokauppa vilkastui huhtikuusta eteenpäin, ja kaiken kaikkiaan asuntokauppavuosi 2019 on ollut vilkkaampi kuin edeltäjänsä, kertoo Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa tiedotteessa.

Maantieteellisesti kauppa kävi vilkkaasti pääkaupunkiseudun lisäksi esimerkiksi Oulussa, Porvoossa ja Kuopiossa. Laskusuuntaa nähtiin taas tammi–marraskuussa Porissa, Lahdessa ja Kouvolassa.

Vuosi oli kokonaisuutena positiivinen, mutta marraskuussa kauppamäärät laskivat 2,4 prosenttia edellisvuoden marraskuusta.

Kauppa nopeutui tai hidastui riippuen sijainnista

Pääkaupunkiseudulla asuntokauppa nopeutui, ja vanhojen asuntojen myyntiajat lyhenivät tammi–marraskuussa 3,0 prosenttia eli kaksi päivää. Muualla Suomessa myyntiaika piteni keskimäärin 2,6 prosenttia eli 2,7 päivää.

– Keskimäärin Suomessa vanha kerrostaloasunto on mennyt kuluvana vuonna kaupaksi 79 päivässä, vanha omakotitalo 130 päivässä ja vanha rivitaloasunto 93 päivässä, kertoo Hintsa.

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat kohosivat tammi–marraskuussa 4,7 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Prosentteina eniten hinnat kohosivat Oulussa, missä nousua oli 7,2 prosenttia. Nousua oli myös esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Kuopiossa.

– Erityisesti Kuopiossa, Oulussa ja Turussa neliöhintojen nousu on ollut voimakasta kuluvana vuonna. Jos taas tarkastellaan pääkaupunkiseutua, niin siellä Vantaan hintakehitys puolestaan on ollut muuta pääkaupunkiseutua maltillisempaa, Hintsa sanoo.

Kaksioiden neliöhinnat putosivat selvästi Kouvolassa, missä laskua oli 9,4 prosenttia. Hinnat painuivat myös Jyväskylässä ja Lahdessa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja