Mainos

Suu- ja sorkkatautiin varauduttiin maailmalla

Britanniassa esiintyvän suu- ja sorkkataudin varalta on ryhdytty ennakkotoimiin ympäri maailman. Maanantaina mm. Saksa, Sveitsi ja Hollanti ilmoittivat varokeinoista taudin varalta. Britanniassa puolestaan löydettiin tänään kaksi uutta tautitapausta. Saksalaisessa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa alettiin tänään tuhota Britanniasta tuotua karjaa varokeinona suu- ja sorkkataudin varalta, kertoi osavaltion maatalousministeri Bärbel Höhn.

Hollannin maatalousministeriön mukaan Hollannissa on jo ehditty teurastaa yli 3000 eläintä kaiken varalta. Sveitsi puolestaan ilmoitti, että se on kieltänyt kaikkien brittiläisten eläinten ja lihan tuonnin. Ranska, joka on tuonut kuluneen kuukauden aikana noin 47000 lammasta Britanniasta, ilmoitti maanantaina pitävänsä eläimiä tarkasti silmällä mahdollisten tautitapausten varalta.

Tauti vaarassa livetä hallinnasta

Britannia kielsi kaiken lihan ja eläinten viennin ulkomaille heti, kun ensimmäinen tautitapaus paljastui viime viikolla. EU ja useat muut maat ovat myös kieltäneet brittieläinten ja lihan tuonnin. Maanantaina Britanniassa paljastui kaksi uutta tautitapausta. Maatalousministeriön mukaan tapauksia on nyt kaikkiaan kymmenen.

Eläinten kuljetukset oli yhä kielletty maanantaina Britanniassa, ja ihmisiä kehotettiin välttämään liikkumista maatiloilla, luonnonpuistoissa ja viheralueilla, jotta erittäin tarttuvan taudin leviäminen saataisiin kuriin. Maanviljelijöiden edunvalvojien mukaan tauti saattaa olla lipsahtamassa viranomaisten hallinnasta.

Britannian maatalousministerin Nick Brownin mukaan tauti on saattanut levitä jo Englannin kanaalin toiselle puolelle. Yksi tautitapaus on löydetty tilalta, joka on vienyt lampaita Manner-Eurooppaan. Myös Taiwanissa paljastui maanantaina uusia suu- ja sorkkatautitapauksia.

Lihaa hamstrataan

Britannian lihakauppiaat ilmoittivat maanantaina pelkäävänsä, että naudan-, sian- ja lampaanlihan hinnat saattavat jo tulevina päivinä kohota puolella.

-Tästä aamusta lähtien on ollut päivänselvää, että paniikki vallitsee. Olemme olleet hyvin, hyvin kiireisiä. Ihmiset ovat kaksin- tai kolminkertaistaneet normaalit ostosmääränsä, kertoi Lontoon tunnetun Smithfieldin torin lihatukkukauppias Stephen Andrade uutistoimisto Reutersille.

Britannian elintarviketeollisuus arvelee, että se saattaa menettää jopa 50 miljoonaa puntaa (yli 475 miljoonaa markkaa) kriisin seurauksena.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.