Mainos

Susia salakuljetettiin Venäjältä Suomeen ja niitä käytettiin koirasusien pentutehtailuun – eläimiä pidettiin ilman vettä ja ruokaa pimeässä ja likaisessa pihasaunassa

0:24

Helsingin poliisi sai vuodenvaihteen jälkeen tiedon, että yksityishenkilöiden hallussa on mahdollisesti luonnonvarainen susi Karkkilassa.

Helsingin poliisilaitoksen viime syksynä perustama eläimiin liittyviin rikoksiin erikoistunut tutkintaryhmä aloitti tutkinnan.

Nyt esitutkinta on valmistunut ja juttu siirtyy syyteharkintaan.

Törkeä eläinsuojelurikos, eläinsuojelurikos, kahdeksan luonnonsuojelurikosta ja kaksi salakuljetusta ovat tapahtuneet heinäkuun 2016 ja tammikuun 2019 välisenä aikana.

Rikokset ovat tapahtuneet Lopella, Vaalimaalla, Orimattilassa ja Karkkilassa. Rikoksista epäillään yhteensä kahdeksaa henkilöä. Pääepäilty on Lopella asuva koirasusien kasvattaja.

Salakuljetettuja susia

Esitutkinnassa selvisi, että pääepäillyn tilalle Lopelle on salakuljetettu Venäjältä marraskuussa 2017 ja toukokuussa 2018 yhteensä neljä sutta. Näistä eläimistä yksi oli Karkkilassa ja kaksi oli siirretty Orimattilaan piiloon viranomaisilta, koska kasvattajan luokse oli tulossa eläinsuojelutarkastus.

Poliisi löysi kotietsinnöissä Karkkilasta eläimen, joka oli tutkimusten perusteella puhdas pohjoiseurooppalainen susi.

Karmeat olot

Orimattilan kohteeseen tehdyssä kotietsinnässä löytyi kaksi sudeksi epäiltyä eläintä. Eläimet olivat ilman vettä ja ruokaa pimeässä, vahvasti virtsalta ja ulosteelta haisevassa pihasaunassa.

Poliisin mukaan eläimet olivat perimältään pohjoisamerikkalainen susi ja kolmannen polven takaisinristeymä eurooppalaiseen suteen.

Koirasusitilalla Lopella oli poliisin mukaan kotietsintähetkellä 64 koiraeläintä sekä kissa, kanoja, kyyhkyjä, minisikoja ja vuohia. Osa koirista oli hoidossa tilan yhteydessä sijaitsevassa koirahoitolassa.

Eläimiä oli liikaa niistä huolta pitävien henkilöiden määrään nähden, tilat olivat epäsiistit ja puutteelliset, eläimille ei ollut tarjolla asianmukaisesti vettä ja ruokaa.

Poliisille tuli usealta taholta tietoa, että Lopen tilalta hävisi ensimmäisen kotietsinnän jälkeen koiraeläimiä.

Poliisi takavarikoi etsinässä Lopen tilalta koiraeläimet. 

Jouduttiin lopettamaan

Lopen tilalle tehtiin toinen kotietsintä tammikuun lopussa. Silloin tilalla oli jäljellä reilut 30 koiraeläintä. Niistä 33 lopetettiin. 

Lopetetut koirat olivat eriasteisia koirasusia sekä laumanvartijarotuja, joita on vaikea sijoittaa uudelleen. Koirasudet eivät olleet sisäsiistejä, tottuneita käsittelyyn, eivätkä olisi tulleet toimeen vieraiden ihmisten tai koirien kanssa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja