Surullinen lista: 27-vuotiaana kuolleet rock-tähdet

Amy Winehouse, Jim Morrison, Kurt Cobain... Katso surullinen lista 27-vuotiaina menehtyneistä rock-muusikoista.

Rock-muusikon elämä ei ole helppoa: menestyksen ylläpitäminen, parrasvaloissa paistatteleminen, rankat kiertueet ja jatkuva stressi saavat monet tähdet palamaan loppuun nuorina. Useat rock-legendat ovat menehtyneet 27-vuotiaina, mikä on saanut fanit epäilemään, että ikään liittyy musiikkimaailmassa kirous. Alla esittelyssä tähdet, joiden elämä päättyi liian aikaisin...

Brian Jones (3. heinäkuuta 1969)

Brian Jones oli The Rolling Stones -yhtyeen alkuperäisjäsen ja toinen kitaristi. Hän oli musiikillisesti erittäin lahjasta ja pystyi soittamaan monia eri instrumentteja.

Jones käytti säännöllisesti alkoholia, marijuanaa, LSD:tä ja kokaiinia. Vuonna 1967 Jonesin tyttöystävä, Anita Pallenberg, jätti hänet Keith Richardsin takia ja muusikon alamäki alkoi.

Jonesin päihteidenkäyttö hankaloitti yhtyeen työskentelyä niin paljon, että välit bänditovereihin katkesivat. Kesäkuussa 1969 hän sai lopulta potkut yhtyeestä, jota oli ollut perustamassa.

Jones hukkui 3. heinäkuuta 1969 uuden asuntonsa uima-altaaseen. Viralliseksi kuolinsyynsyyksi todettiin päihteiden käyttöön liittyvä tapaturma. Kuolemasta on esitetty salaliittoteorioita, joiden mukaan kyseessä olisi ollut henkirikos. Elokuussa 2009 Sussexin poliisi ilmoitti perehtyvänsä Jonesin kuolemaan uudestaan, mutta virallista tutkintaa ei ole aloitettu.

Jimi Hendrix (18. syyskuuta 1970)

Amerikkalaista muusikkoa Jimi Hendrixiä pidetään kaikkien aikojen parhaana kitaravirtuoosina ja ensimmäisenä tummaihoisena supertähtenä. Hän on monien nykykitaristien esikuva.

Soittotaitojensa lisäksi Hendrix oli taitava säveltäjä ja sanoittaja. The Jimi Hendrix Experience -yhtyeen esikoisalbumi Are You Experienced ja keulakuvan riehakas lavaesiintyminen aiheuttivat sensaation Euroopassa. Vuoden 1967 toukokuussa Hendrix vieraili Suomessakin.

Amerikassa Hendrix nousi hiljalleen rock-taivaalle. Vuonna 1969 Hendrix esiintyi legendaarisilla Woodstock-festivaaleilla. Myöhemmin Hendrix kiersi Band of Gypsys -yhtyeen kanssa sekä sooloartistina.

Hendrix muutti Lontooseen vuonna 1970. Aamulla 18. syyskuuta muusikko löydettiin asunnostaan kuolleena. Hän oli nauttinut alkoholia ja Vesperax-unilääkkeitä. Hendrixin löytänyt nainen kertoi, että muusikon sydän löi vielä, mutta hän ei herännyt. Kyseessä oli ilmeisesti tapaturma.

Hendrix on haudattu syntymäkaupunkiinsa Seattleen.

Janis Joplin (4. lokakuuta 1970)

Laulaja Janis Joplin oli ensimmäisiä naispuolisia rocktähtiä. Hän nousi kuuluisuuteen Big Brother & The Holding Company -yhtyeen voimakkaana keulakuvana upean äänensä ja ronskin imagonsa takia. Aikanaan Joplin jätti yhtyeen ja esiintyi sooloartistina sekä Full Tilt Boogie Band -bändin kanssa.

Huonosta itsetunnosta koko elämänsä kärsinyt Joplin eli rock-tähden elämää; hän joi paljon ja käytti huumeita. Joplin kuoli losangelesilaisessa hotellissa Landmark Motor -hotellissa 4. lokakuuta vuonna 1970 heroiinin yliannostukseen.

Joplinin viimeinen ja menestynein albumi Pearl julkaistiin vasta kuoleman jälkeen vuonna 1971.

Jim Morrison (3. heinäkuuta 1971)

Karismaattinen Jim Morrison nousi maailmankuuluksi seksisymboliksi ja rock-ikoniksi The Doors -yhtyeen keulahahmona. Ura tähtenä ei kuitenkaan sujunut ongelmitta ja Morrison turvautui alkoholiin ja huumeisiin.

Yhtye joutui usein viranomaisten hampaisiin ja lehtien otsikoiden provokatiivisen lavaesiintymisen takia. Maaliskuussa 1969 Morrison pidätettiin itsensäpaljastamisen, julkisen juopumuksen ja karkean kielenkäytön takia Floridassa. Laulaja sai kahdeksan kuukauden tuomion itsensäpaljastamisesta.

Morrison ja hänen tyttöystävänsä Pamela Courson muuttivat maaliskuussa 1971 Pariisiin. Morrison halusi paeta tuomiotaan, elämäntyyliään ja luoda uraa runoilijana sekä elokuvaohjaajana. Oli myös puhetta The Doorsin elvyttämisestä.

Toisin kuitenkin kävi... Morrison kuoli vuokra-asuntonsa kylpyammeeseen 3. heinäkuuta vuonna 1971. Virallinen kuolinsyy oli alkoholismin aiheuttama sydänkohtaus. Kuolema ja se, ettei Morrisonille suoritettu ruumiinavausta, on herättänyt useita salaliittoteorioita. Kuoleman aikaan asunnossa ollut Pamela Courson kuoli heroiinin yliannostukseen vuonna 1974.

Morrisonin, Pariisin Père-Lachaisen hautausmaalla sijaitsevasta, haudasta on tullut fanien pyhiinvaelluskohde

Kurt Cobain (5. huhtikuuta 1994)

Nirvana-yhtyeen solisti ja kitaristi Kurt Cobain menehtyi huhtikuussa 1994, kun yhtye oli suosionsa huipulla.

1990-luvun puolivälissä Nirvana mullisti musiikkimaailman soundinsa ja tyylinsä takia. Nirvana teki grungesta suositun ja oli niin kutsutun Generation X -sukupolven äänitorvi. Synkkänä lauluntekijänä Cobain herätti kohun In Utero -albumillaan, jonka alkuperäinen nimi oli ollut I Hate Myself And Want To Die.

Nirvanan keulakuva kärsi kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, ADHD-häiriöstä, heroiiniriippuvuudesta ja pahoista vatsakivuista, jota lääkärit eivät osanneet diagnosoida. Cobain stressasi myös esiintymistä ja käytti alkoholia sekä huumeita unohtaakseen pelkonsa.

Vuonna 1992 Cobain otti yliannostuksen heroiinia, mutta selvisi hengissä. Tämän jälkeen hän meni huumevieroitukseen. Toinen yliannostus tapahtui vuonna 1993 ennen New Yorkin konserttia.

Lopulta perhe painosti Cobainin vieroitukseen, mutta kahden päivän jälkeen hän karkasi laitoksesta ja katosi. Vaimo Courtney Love palkkasi yksityisetsivät etsimään häntä ja Cobainin äiti teki katoamisilmoituksen.

Cobain löytyi kuolleena 5. huhtikuuta kotoaan Seattlessa. Hän oli ottanut kolminkertaisen yliannostuksen heroiinia ja ampunut itsensä. Muusikko oli jättänyt itsemurhaviestin: It's better to burn out than to fade away.

Amy Winehouse (23. heinäkuuta 2011)

Laulaja Amy Winehouse löytyi kuolleena 23. heinäkuuta 2011 kotonaan Lontoossa. Ruumiinavausta ei ole vielä tehty, mutta kuolinsyyksi epäillään huumeiden yliannostusta.

27-vuotias laulaja taisteli pitkään huume- ja alkoholiriippuvuutta vastaan. Ystävien mukaan hän oli lohduton erottuaan poikaystävästään Reg Travissista viime kuussa. Hän erosi aviomiehestään Blake Fielder-Civilistä vuonna 2009.

Winehouse ehti julkaista urallaan kaksi albumia, Frank (2003) ja Back to Black (2006). Hän voitti useita Grammy-palkintoja, muun muassa Rehab-kappaleesta.


Muita surulliseen 27-klubiin kuuluvia tähtiä ovat myös Ruby Lewis (the Drifters), Dave Alexander (The Stooges), Peter Ham (Badfinger), Kristen Pfaff (Hole), Gary Thain (Uriah Heep), Mia Zapata (The Gits), Alan Wilson (Canned Heat), Helmut Köllen (Triumvirat), Ron "Pigpen" McKernan (Grateful Dead), Kristen Pfaff (Hole) ja 28-vuotiaana kadonnut Richey Edwards (Manic Street Preachers).


MTV3 Helmi

Kuvat: Getty Images

Lähde: Daily Mail, wikipedia.org

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja