Supertietokone simuloi maailmankaikkeuden historian alkuräjähdyksestä nykypäivään

Uutta tietoa maailmankaikkeuden synnystä ja historiasta 7:56
Miten maailmankaikkeutta mallinnetaan? Entä mitä on mystinen pimeä aine? Katso Uutisaamun keskustelu videolta!

Maailmankaikkeuden tutkijat ovat supertietokoneiden avulla pystyneet luomaan toistaiseksi kaikkien aikojen tarkimman mallinnuksen maailmankaikkeuden kehityksestä alkuräjähdyksestä nykypäivään.

Poikkeuksellista mallinnuksessa on ennen kaikkea sen resoluutio, mitä voi pitää isona läpimurtona, sanoo Uutisaamussa vieraillut astrofysiikan professori Peter Johansson Helsingin yliopistosta.

– Toinen ehkä vielä tärkeämpi asia on, että tässä ei mallinneta satunnaista osaa, vaan meidän oikeata maailmankaikkeuttamme, hän sanoo.

Simulaatiossa voidaan Johanssonin mukaan identifioida oikeita kohteita, kuten galaksimme Linnunrata ja lähigalaksi Andromeda. Tämä mahdollistaa paremmat ja suoremmat vertailut havaintoihin, koska otos ei ole satunnainen.

Menneisyys simuloituna

Johansson selittää, että maailmankaikkeudessa havaittavia rakenteita voidaan ikään kuin kehittää mallinnuksessa niiden alkuhetkille. Sitten simulaatio käynnistetään ja ajetaan eteenpäin.

– Se ehkä mullistava uusi asia on, että nyt nähdään, miten meille tutut kohteet ovat oikeasti muodostuneet. Tällä hetkellä nähdään vain nykytilanne, eikä menneisyyttä, mikä voidaan nyt simulaation avulla nähdä, professori kertoo.

Simulaatio vahvistaa myös vallitsevaa käsitystä pimeän aineen merkityksestä maailmankaikkeuden rakenteiden synnyssä.

Helsingin yliopiston johtaman kansainvälisen tutkimusryhmän tulokset on julkaistu MNRAS-tiedelehdessä.

Pimeä aine ja pimeä energia askarruttavat tutkijoita eniten maailmankaikkeuden tutkimuksissa. Mitä ne itse asiassa ovat? Vastaus on lähempänä katsottuasi artikkelin päävideon.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Lue myös:

    Uusimmat